Aksaray'da düzenlenen operasyonda nükleer enerji üretimi ve füze yapımında kullanıldığı belirtilen 2 kilo 56 gram ağırlığında saf alüminyum külçesi bulundu.
İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, Eski Sanayi Caddesi'ndeki fırında külçe halinde saf alüminyum bulunduğu istihbaratı üzerine harekete geçti.
Fırında yapılan aramada çelik kasada 2 kilo 56 gram ağırlığında saf alüminyum külçesi ele geçirildi.
Nükleer enerji üretimi ve füze imalatında kullanıldığı, piyasa değirinin yaklaşık 4 milyon 200 bin lira olduğu belirtilen alüminyum külçesi, incelenmek üzere Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) Nükleer Araştırma ve eğitim Merkezine gönderildi.
Fırın çalışanı Y. Y. (35), polis ekiplerince gözaltına alındı.
ALÜMİNYUM NEDİR?
Atom numarası 13, Atom ağırlığı 26,98 olan, 660 °C'de eriyen, Gümüş parlaklığında, beyaz, hafif bir Element ( simgesi Al ):
Periyodik sistemin 3A grubunda bulunan metalik bir element. Atom numarası 13, atom ağırlığı 27, yoğunluğu 25°C’de, 2,698 g/cm3, erime noktası 659,7°C, kaynama noktası 2057°C’dir. Bütün bileşiklerinde +3 değerlidir. Sanayide demirden sonra ikinci derecede önemli bir element olup dünya ve ayın yüzeyinde bol miktarda bulunur. Tabiatta elementel halde bulunmayıp, bileşikler halinde bulunur. Bileşikleri yerkabuğunun % 8’ini teşkil eder ve bolluk sırasında üçüncü gelir. Hemen hemen bütün kayalar özellikle volkanik kayalar % 60 Alüminyum ihtiva eden alümino silikat mineralleridir. 1825 yılında Hans Oersted, metalik alüminyumu; alüminyum klorürü, potasyum amalgaması (potasyum civa karışımı) ile ısıtmak ve sonra da civayı destillemek (buharlaştırmak) suretiyle, metalik parlaklık gösteren bir toz halinde elde etmiştir.