Piramit Haber

Suriyeli çocuklar “yalnız“ değil

Yaşam

Ülkelerindeki iç karışıklıktan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeli ailelerin çocukları, yaşadıkları olumsuzlukları kaldıkları kamplarda kendileri için düzenlenen etkinliklerle unutmaya çalışıyor...

Gaziantep Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ile Büyükşehir Belediyesi, kamplarda kalan çocukların yaşamlarını normal şekilde sürdürmesini sağlamak için çeşitli programlar gerçekleştiriyor.
AFAD İl Müdürü Sinan Atakan, yaptığı açıklamada, Gaziantep'te 3'ü çadır, biri konteyner kent olmak üzere 4 kampta, 15 bin 512'si çocuk 30 bin 848 Suriyeli'nin barındığını söyledi.

Kamplarda, çocukların kısmen de olsa savaş psikolojisini unutmalarını, Türk kültürü ve geleneklerine adapte olmalarını sağlamak için oyun parkı alanları ve televizyon odası kurulduğunu, el beceri kursları düzenlendiğini belirten Atakan, çocuklara spor yapma imkanı da sağladıklarını vurguladı.

Kamplardaki bazı çocukları 31 Mart-5 Nisan arasında Chelsea, Milan gibi uluslararası takımların altyapılarının da katıldığı futbol organizasyonuna gönderdiklerini ifade eden Atakan, "Önümüz yaz, yeni bir organizasyon içindeyiz. Önce kamp içinde, daha sonra kamplar arasında çeşitli spor turnuvaları düzenleyeceğiz"
dedi.
Kamp dışındaki çocuklar

Gaziantep'te, kamp dışında yaşayan Suriyeli çocuklara yönelik de çeşitli projeler hayata geçiriliyor.

Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanı Muhtar Akyol, Türkiye'ye pasaportla gelen ailelerin çocuklarından oluşan 610 öğrenciye Belediye Sanat ve Meslek Eğitim Kurslarına (GAMEK) bağlı Suriyeli Misafirler Bilgi ve Eğitim Merkezinde eğitim verildiğini söyledi.

Akyol, eğitimlerin yanı sıra düzenledikleri geziler ve eğlencelerle de çocukları motive ettiklerini vurguladı.

Türkiye ikinci vatanımız oldu

Merkezde İngilizce öğretmenliği yapan Manar Hamis, ülkelerinin yeni nesli olacak çocuklardaki Türkiye algısının değiştiğini söyledi.

Merkezde eğitim alan 10 yaşındaki Münzer Muhammed ise duygularını, "Suriye'ye dönmek isterim ama Türkiye bizim ikinci vatanımız oldu" sözleriyle anlattı.

Dokuz yaşındaki Ruha Hatip de aldığı eğitimden etkilendiği için öğretmen olmaya karar verdiğini belirterek, "Türkiye'ye teşekkür ediyoruz. Bize çok iyi davranıyorlar. İnşallah onlar da Suriye'ye gelince, biz de onları misafir ederiz"
diye konuştu.
UNICEF'in desteği


Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Türkiye Temsilcisi Dr. Ayman Abu Laban ise Suriye'deki olayların başlangıcından bu yana UNICEF'in kendi fonlarıyla 160 çadır, 100 oyun ve eğlence seti ile 100 erken çocukluk eğitim seti yardımında bulunduğunu söyledi.

Şanlıurfa'nın Akçakale ve Ceylanpınar ilçesi ile Osmaniye'deki kamplara AFAD tarafından kurulan prefabrik okulların iç donanımının UNICEF tarafından yapıldığına dikkat çeken Abu Laban, UNICEF'in Gaziantep'te de yeni bir proje hazırlığında olduğunu bildirdi.

23 Nisan coşkusuna ortak oldular

Tüm dünyadan çocukların katılımıyla kutlanan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri, Gaziantep'te yaşayan Suriyeli çocukların hayatına ayrı bir renk kattı.

Sıradaki Haber
Mobil Sayfaya Dön
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.