Eroğlu, yaptığı yazılı açıklamada, ters lalenin (fritillaria imperiaris) korunması ve biyokaçakçılığın önüne geçilmesi için tedbirler alındığını belirtti.
Eroğlu, aykırı davranışta bulunanlar hakkında uygulanan idari yaptırımların 32 bin liradan başladığına işaret ederek, vatandaşlardan ters laleye herhangi bir müdahalede bulunmamalarını istedi.
Eroğlu, kaçakçıların bitkiyi soğan ve gövdesiyle sökerek götürdüğünü, ters lalenin renkleri, kadife hassaslığındaki çiçeği ve estetik görünümlü tersliğiyle adeta bir doğa harikası olduğunu anlattı.
Nesli tehlike altındaki ters lalenin, Anadolu'da "Ağlayan Gelin" adıyla da bilindiğini ve dünyanın en nadide çiçeklerinden birisi olduğuna dikkati çeken Eroğlu, açıklamasında şunlara yer verdi:
"Ters lalenin gen merkezi Batman olduğu halde kaçak yollarla Avrupa ülkelerinde satılmaya çalışılmaktadır. Kozmetik ve ilaç sanayinde kullanılan ters lale, süs bitkisi olarak da değerlendirilmektedir. Dünyada bir benzeri daha bulunmayan, Hakkari, Van, Bitlis, Erzurum ve Batman'da doğal olarak yetişen ters laleler sadece belirli yerlerde görülmektedir. 167 türü bulunan ters lale çeşidinin en fazla görüldüğü ülke Türkiye olarak bilinmektedir. Yapılan araştırmalara göre, Türkiye’de 43 türü bulunan ters lalelerin 20'si endemik türdür."
Eroğlu, gövde boyu 30-100 santimetre arasında değişen ters lalenin kırmızı, turuncu ve nadiren sarı renkte olabildiğini kaydederek, "Ülkemizin ev sahipliği yaptığı bu nadide çiçeğimize vatandaşlarımız da sahip çıkarsa, biyolojik zenginliğimizi gelecek nesillerimize aktarabiliriz" değerlendirmesinde bulundu.