Kutlu Doğum Hediyeleri tarzında 3 kitabınız var. Kutlu Doğum'la ilgili çok şey yazılıp çiziliyor. Bu bağlamda bu eserlerinizi, diğerlerinden ayıran özellikler nelerdir?
Kutlu Doğum Haftası münasebetiyle 7'den 70'e herkesin ve her kesimin bu kitapları takip ettiği ve amacına ulaştığını göstermektedir. İnsanımızın teveccühü bizleri heyecanlandırmış ve bu kapsamda nitelikli yayınlar yapmamıza vesile olmuştur. Eserlerimiz hayatımızda her an tatbik edebileceğimiz kısa öz bilgileri içeren temel konuları içermektedir.
Burç Yayınevi olarak Kutlu Doğumu ve Peygamber Efendimizi (s.a.s.) anlatan üç kitabımız var. Birincisi, Prof. Dr. Tacettin UZUN Hocamızın yazdığı Peygamberimizin (s.a.s.) Sevdikleri, Sevmedikleri, ikincisi Dr. Muhammed b. el-Arifi’nin yazıp Prof. Dr. Tacettin UZUN’un dilimize çevirdiği Hazret-i Muhammed’in Mucizelerle Daveti ve üçüncüsü Ahmet ÇELİK’in yazdığı Peygamberimizi Tanıyalım, Anlayalım adlı eserler. Tüm kitapçılarda ve internet satış noktalarında yer almaktadır.
Bu kitaplarımızda Hz. Muhammed (s.a.s.) ayetler ve hadisler ışığında anlatılmıştır.
Peygamberimizin sevdikleri ve sevmediklerini konu edinirken hayatın içindeki her alana değindiniz mi?
Yazarımız “Peygamberimizin (s.a.s) sevdikleri ve sevmedikleri” adlı eserinde Peygamber Efendimizin(s.a.s.) hayatın her alanındaki yaşayışını ele alıp anlatmıştır. Bu kitap hayatın her alanını yansıtan dini, insanlara tebliğ etmekle görevli olan Peygamberimizin (s.a.s.) hayat anlayışının gösteren önemli bir eserdir.
Mesela Peygamberimiz, Ebu Cehil ve onun gibileri de sevmiyordu öyle değil mi?
Peygamber Efendimiz (s.a.s.) aslında bir sevgi peygamberidir. Her türlü insanı sevdiği bilinir. Ama Ebû Cehil ve onun gibiler İslam dinine zarar verdikleri için onları sevmiyordu. Peygamber Efendimiz şahsına yapılan her türlü eziyete katlanırdı ama İslam dininin yayılmasını engellemek isteyenlere asla muhabbetle bakmazdı.
Bu konuda kısaca şu şekilde bahsedelim isterseniz.
Müslümanların, dinleri uğruna ev ve barklarını mal ve mülklerini, yurtlarını terk edip Medine'ye hicret etmelerinden sonra dâhi her fırsatta İslâm'a karşı düşmanlığını ortaya koyan Ebû Cehil, Bedir Savaşı'nın çıkmasına da sebep olmuştur. Peygamber Efendimizle aynı yaşlarda olan Ebû Cehil, ilk anlarından itibâren İslâm'a hep karşı çıkmış, Peygamber Efendimize ve özellikle güçsüz Müslümanlara var gücüyle düşmanlık gösterip ezâ ve cefâlarda bulunmuştur. İslâm'ın ilk iki şehidinden biri olan Ammâr b. Yâsir'in annesi Sümeyye, İslâm düşmanı Ebû Cehil tarafından hunharca öldürülmüştür. Böyle bir durum karşısında Sevgili Peygamberimiz Ebû Cehil gibi insanları sevmemekte haklıydı.
Mucizelerle Davet kitabında, sadece bilinen mucizeler mi anlatılıyor? Biraz bahseder misiniz?
Bu kitabımızda Sevgili Peygamberimizin bilinen ve bilinmeyen birçok mûcizelerinden bahsediliyor. Kısaca kitabımızın içerisinde Peygamber Efendimizin şu mûcizeleri var dersek daha doğru olur sanırım. Bazılarının isimlerini şöyle açıklayayım isterseniz; Bazı Muğayyebatı haber vermesi (gözle görülmeyen gizli şeyleri), toprağın Rasûlullah’a yardımcı olması, Surâkâ’nın hikâyesi, Hendek savaşındaki rüzgâr ve askerler gibi birkaç başlık ismini vermek istiyoruz. Kitabı sâde ve akıcı üslubuyla tercüme edip yayına hazırlamamızda yardımcı olan Hocamız Sayın Prof. Dr. Tacettin UZUN Beye de buradan sizin aracılığınızla teşekkürlerimizi iletiyoruz.
Peygamberimizi anlayabilmek için önce onu tanımalıyız mesajı veriyorsunuz diğer kitabınızda... Tanımak derken, sadece fiziksel özellikleriyle tanımak mı, yoksa bütüncül bir bakışla tanımak mı?
Öncelikle sizlerin aracılığıyla Ahmet ÇELİK Hocamıza buradan teşekkürlerimizi iletelim. Böyle bir eseri hazırlamış olduğu için ellerine sağlık.
Elbette bir insanı anlayabilmek için önce onu çok iyi tanımalıyız. “Peygamberimizi Tanıyalım, Anlayalım” adlı eser, O’nu anlayabilmemiz için hadislerle tanıtmaya çalışıyor. Tanıtırken fiziki özelliklerinden bahsetse de daha çok aile hayatından, namazlarından, rüyalarından, temizliğinden, eğitimciliğinden, beşeri ilişkilerinden, dualarından, yönetiminden, anılarından ve benzeri tüm özelliklerinden bahsetmektedir.
Önce fiziksel özelliklerinden başladık. Fiziksel yönden onun çok mükemmel biri olduğunu en güvenilir kaynaktan biliyoruz.
Kitabımızda O’nu fiziksel yönden tanıttıktan sonra her yönüyle Rasûlulah’ı (s.a.s.) ele alıyor ve O’nu model olarak günümüz insanlarına örnek olarak anlatmaya çalışıyoruz.
Hz. Peygamber’in sünneti denince onun sözleri, fiilleri, davranışları, Peygamber tarafından alışkanlık haline getirilen hayat tarzı, onun sahip olduğu zihniyet yapısı, dünya görüşü, ahlâkı ve sîreti aklımıza gelmektedir.
Rasûlullah (s.a.s.) Allah’ın en muttaki kuluydu. Allah onun geçmiş ve gelecek günahlarını
affettiği halde o ayakları şişinceye kadar Allah’a ibadet eder ve kendisini ikaz edenlere “Allah’a
şükreden bir kul olmayayım mı?” buyururdu.
O, insanları Allah’a dâvet eden, inancını açık net bir şekilde tebliğ eden bir dâvetçiydi.
O, hanımlarına eş, çocuklarına baba, etrafındaki insanlara arkadaş, komşu yani iyi bir insandı.
Efendimiz, devlet idare eden, çarşı-pazar kontrol edip düzenleyen, ordu gönderen, elçi kabul eden bir lider ve komutandı. Kitabımızın devamında Rasûlulah’ın (s.a.s.) bu yönleri üzerinde de duruyoruz. Diyoruz ki; Haydin hep birlikte PEYGAMBERİMİZİ TANIYALIM ANLAYALIM.