Yüksek Seçim Kurulu-YSK'dan cumhurbaşkanlığı seçimi için oy kullanacak seçmene son dakika uyarısı geldi.
YSK, yaklaşık 3,5 ay önce yerel seçimler için sandığa gidilmesine rağmen seçmen listeleri ve sandıklar baştan düzenlendiğinden seçmenleri, “Oy vereceğiniz yer ve sandığınız değişmiş olabilir” uyarısında bulundu.
10 Ağustos 2014 Pazar günü ilk kez yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde nerede oy kullanacağınızı YSK sitesinden seçmen sorgulama yaparak öğrenmeniz gerekiyor.
CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ SEÇMEN BİLGİ KAĞIDINIZ GELMEDİYSE NE YAPMANIZ GERİYOR?
Seçim takvimine göre 22 Temmuz’da başlayan seçmen bilgi kağıtlarının dağıtımı için verilen süre 4 Ağustos Pazartesi günü tamamlandı. Ancak, İstanbul başta birçok yerde seçmen bilgi kağıtları seçmene ulaştırılamadığı belirtiliyor. Eğer sizin de seçmen bilgi kağıdınız gelmediyse www.ysk.gov.tr adresine girerek, “Nerede oy kullanacağım” bölümüne bakmanız gerekiyor.
Bu bölüme girerek, “Nüfusa kayıtlı olduğunuz yer, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaranız, nüfusta kayıtlı olduğunuz sıra numarası”, doğrulama sayı ve işaretlerini girerek, nerede ve kaç numaralı sandıkta oy kullanacağınızı görebilirsiniz. Seçmen bilgi kağıdınız olmasa da 10 Ağustos’ta, o sandığa giderek, sandık sıra numaranızı sandık kurulu başkanına söyleyerek, oy kullanabilirsiniz.
Bu bölüme girerek, “Nüfusa kayıtlı olduğunuz yer, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaranız, nüfusta kayıtlı olduğunuz sıra numarası”, doğrulama sayı ve işaretlerini girerek, nerede ve kaç numaralı sandıkta oy kullanacağınızı görebilirsiniz. Seçmen bilgi kağıdınız olmasa da 10 Ağustos’ta, o sandığa giderek, sandık sıra numaranızı sandık kurulu başkanına söyleyerek, oy kullanabilirsiniz.
SANDIKLAR NEDEN GÜNCELLENDİ?
YSK’nın 10 Haziran tarihli 2928 sayılı kararına göre, Cumhurbaşkanı seçiminde kullanılmak üzere askıya çıkarılan muhtarlık bölgesi askı listeleri, YSK Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğü’nce, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün Adres Kayıt Sistemi’nden (ADNKS) alınan, Türkiye’de ikamet eden ve seçmen niteliğini taşıyan kişilere ait kayıtlardan otomatik oluşturulan listeler olarak belirlendi. Yeni yerleşim sebebi ile seçim çevrelerinde değişiklik olanların, taşınanların, yeni seçmen olanların, ölenlerin durumu ve bir sandıkta 420 seçmenin oy kullanacağı dikkate alınarak, ilçe seçim kurullarınca, güncelleştirme ve muhtarlık bölgesi askı listelerinin düzenlenmesi ile sandıkların numaralandırılması işlemi yapıldı.
YSK, Köşk seçiminde tek bir seçim yapılacağı gerekçesiyle sandık tasarrufuna gitmişti. Bir sandıkta oy kullanabilecek seçmen sayısı 30 Mart yerel seçimlerinde 320 olarak belirlenirken, Cumhurbaşkanlığı seçimi için 420 olarak güncellenmişti. İşte bu yeni duruma göre oy verme yerleri ve sandık numaralarının güncellendiği bildirildi. Bu nedenle bazı seçmenlerin, ay verecekleri sandıkların değişmiş olması mümkün.
İNTERNETTEN YSK SANDIK SORGULAMA NASIL YAPILIR?
10 Ağustos 2014 Pazar günü ilk kez yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde nerede oy kullanacağınızı YSK sitesinden seçmen sorgulama yaparak öğrenmeniz gerekiyor.
Cumhurbaşkanı seçim tarihi ilk tur oylama 10 Ağustos 2014 Pazar günü, seçimin ikinci tura kalması durumunda ise ikinci oylama 24 Ağustos 2014 Pazar günü yapılacak.
Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oy vermeniz için evinize seçmen kağıdınız gelmemişse oy vereceğiniz yeri ve sandık numarasını internet üzerinden öğrenebilirsiniz.
YSK sandık sorgulama sistemine girdiğinizde karşınıza aşağıdaki gibi bir panel çıkıyor. Bu panelde TC numaranızı girerek nerede ve hangi sandıkta oy kullanabileceğinizi öğreniyorsunuz.
CUMHURBAŞKANLIĞI ADAYLARI
CHP ve MHP halkın ilk kez seçeceği Cumhurbaşkanı seçimleri için çatı adayda karar kılarken iktidar partisi AK Parti ve HDP kendi adaylarını çıkardı.
Kesinleşerek resmi gazetede yayınlanan Cumhurbaşkanı adayları şunlar;
SEÇİMLERDE OY VERİRKEN GEREKLİ EVRAKLAR
Cumhurbaşkanlığı seçimi için sandık başına gittiğinizde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan; nüfus cüzdanı, resmî daireler veya iktisadi devlet teşekküllerince verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, avukat kimliği, sürücü belgesi gibi, kimliğinizi tereddütsüz olarak ortaya koyan resimli ve resmî nitelikteki belgelerden birini yanınızda bulundurmanız gerekiyor.
Belediyeler ile köy veya mahalle muhtarlarınca düzenlenip onaylanan kimlik belgeleri kimliğin tespitinde geçerli değildir. TC kimlik numarasını taşımayan kimlik belgeleri ile de oy kullanılamayacak.
CUMHURBAŞKANI SEÇİMİ NASIL YAPILIR?
1- Genel oyla yapılacak seçimde, geçerli oyların salt çoğunluğunu alan aday Cumhurbaşkanı seçilmiş olur. İlk oylamada bu çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamayı izleyen ikinci pazar günü ikinci oylama yapılır. Bu oylamaya, ilk oylamada en çok oy almış bulunan iki aday katılır ve geçerli oyların çoğunluğunu alan aday Cumhurbaşkanı seçilmiş olur.
2- İkinci oylamaya katılmaya hak kazanan adaylardan birinin ölümü veya seçilme yeterliğini kaybetmesi hâlinde, ikinci oylama, boşalan adaylığın birinci oylamadaki sıraya göre ikame edilmesi suretiyle yapılır. Bunların dışındaki sebeplerle boşalma olması hâlinde ikame yoluna gidilemez.
3- Oylamalara tek adayla gidilmesi hâlinde, oylama referandum şeklinde yapılır. Aday geçerli oyların çoğunluğunu alması hâlinde Cumhurbaşkanı seçilmiş olur. Oylamada, adayın geçerli oyların çoğunluğunu alamaması hâlinde seçim yenilenir.
4- Yeni seçilen Cumhurbaşkanı göreve başlayıncaya kadar görev süresi dolan Cumhurbaşkanının görevi devam eder.
BAŞKA İLDE OY KULLANABİLİR MİSİNİZ?
Seçmenler, nüfus müdürlüğüne devamlı olarak oturduklarını bildirdikleri yerleşim yeri adresinde oylarını kullanmak zorundadır. Askı süresi içinde adres değişikliğini yapmayan seçmenler kayıtlı oldukları sandık dışında oylarını kullanamazlar.
KİMLER OY KULLANAMAZ?
Aşağıda yazılı olanlar oy kullanamazlar;
1. Silah altında bulunan erler, onbaşılar ve kıta çavuşları (her ne sebeple olursa olsun, izinli bulunanlar da bu hükme tabidir),
2. Askeri öğrenciler,
3. Ceza infaz kurumlarında hükümlü olarak bulunanlar
SEÇMEN BİLGİ KAĞIDI
Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde seçmen kütüğüne kayıtlı seçmenlerin, sandık atama işlemi ile nerede oy vereceğinin belirlenmesinden sonra ilçe seçim kurullarınca; her seçmen için hangi seçim çevresi ve bölgesinde, kaç numaralı sandıkta oy vereceğini gösterir belge(seçmen bilgi kâğıdı) genellikle seçimlerden 21 gün önce gönderilmeye başlanır.
Seçmen bilgi kâğıdı kendisine ulaşmayan seçmenler, YSK internet sayfasından "Nerede Oy Kullanacağım" bölümünden aynı bilgileri sorgulayarak öğrenebilir.
SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI
298 sayılı Kanunun 79.maddesi gereği; "Oy verme günü, her ne suretle olursa olsun,
*İspirtolu içki satılması,
*İçkili yerlerle umumi mahallerde her çeşit ispirtolu içki satılması, verilmesi, içilmesi yasaktır.
*Oy verme günü, bütün umumi eğlence yerleri oy verme süresince kapalı kalır.
*Eğlence yeri niteliğine haiz lokantalarda yalnız yemek verilir.
*Oy verme günü, emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlardan başka hiçbir kimse, köy, kasaba ve şehirlerde silah taşıyamaz."