Sakarya Ticaret Borsası Hayvan Park ve PazarYeri, Türkiye'de başka örneği olmayan bir talihsizlik yaşıyor.
26 Aralık 2011 tarihinde başlayıp 24 Haziran 2012 tarihine kadar yaşanan dönemde kapalı kalan pazaryeri bu konuda Türkiye'de bir rekora imza atmıştır. Kapatılma sebebi her zaman her yerde görülebilen Şap Hastalığı, kapatan kurum ise Sakarya Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü.
Son yıllarda şap hastalığı nedeniyle defalarca kapatılan sakarya hayvan pazarı yeri 2012 yılının son günlerinde Adapazarı Rüstemler Mahallesinde görülen şap hastalığından dolayı tekrar kapatıldı.Pazaryerinin açılacağı 27.01.2012 tarihi gelmeden Erenler ilçesi Nakkaşlar Köyünde tespit edilen hastalıktan dolayı daha açılmadan pazaryeri tekrar kapatılmak suretiye pazarın açılması 45 gün daha ertelendi.
Hayvan pazarının kapalı olması geçimini hayvancılık ve tarımdan sağlayan başta üreticiler, çiftçiler, besiciler ve köylüler olmak üzere büyük bir kesimi mağdur etmiştir. Üreticiler hayvanlarını kesime gönderme dışında hiçbir ticari faaliyette bulunamamakta, hayvanlarının sevkini yapamamakta ve işletmelerine hayvan alamamaktadır.
Şap Hastalığı ile ilgili bu karantina uygulaması Türkiye'de sadece Sakarya ilinde bu şekilde olmaktadır. Diğer illerde herhangi bir yerde köy veya mahallede şap hastalığı tespit edildiğinde o yerleşim yeri karantina altına alınıp oraya hayvan giriş çıkışı yasaklanmakta ve diğer yerlerdeki üreticiler mağdur edilmemekte iken Sakarya ilinde uygulama değişik bir şekilde yapılmakta, şap hastalığının tespit edildiği yer merkez alınıp 10 km yarıçaplı bir alanda karantina uygulanmaktadır. Hayvan üretim alanları, çiftlikler genelde hayvan Pazarına yakın olduğundan her şap hastalığı görüldüğü an pazaryeri hemen kapatılmaktadır. Böylelikle koca bir şehirde hayvancılık ile ilgili hiçbir faaliyette bulunulamamaktadır.
Maliyetlerin yüksek olduğu, kaba yem fiyatlarının astronomik rakamlara çıktığı bu günlerde hayvan sahipleri, üreticiler ve köylüler tamamen mağdur durumdadırlar. Bu konuda kendilerini mağdur etmeyecek bir çözüm bulunması umuduyla yetkililerden beklenti içerisindedirler. Hayvancılık sektörünün sıkıntılı olduğu bu zaman diliminde yetkililer umalım da üreticilerin bu yerinde beklentilerine karşı duyarsız olmaz ve oluşan mağduriyetleri bir an önce giderirler.
Konuyla alakalı görüşlerine başvurduğumuz Adapazarı Kırmızı Et Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Üyesi sayın Cimşit Berke'nin sözleri şöyle:
"Pazar yerinin kapalı olması sıkıntılı olan işimizi direkt etkilemekte, zaten desteklerle ayakta durmaya çalışan, zarar eden sektör pazaryerinin kapalı olması nedeniyle büyük bir darbe yemektedir. İşletmesi boşalan arkadaşlarımız, işletmelerine hayvan alamamakta, uygulanan yönetmelikten dolayı başka illerden de ilimize hayvan sevk edilememektedir. Bu sektörde büyük zararlara sebep olmaktadır. Ziraat Bankasından kredi kullanan üreticiler işletmelerine hayvan alamadığı için çıkan kredilerini kullanamamakta, kredileri iptal olmaktadır. Bu konuda yaşadığım bir örneği anlatmakta fayda görüyorum. Hayvancılıkla geçimini sağlayan bir çok üyemiz kaba yem fiyatlarının yüksek olmasından dolayı hayvanlarına bakamamakta, pazaryeri kapalı olduğu için daha fazla zarar etmeme düşüncesi ile hayvanlarını satamamaktadır.
Üreticiler perişan olmaktadır
Berke açıklamasında "İdarecilerimizden istirhamım kanayan bir yara olan hayvancılık sektöründe daha fazla trajik olaylar yaşanmadan bu konuya el atmalarıdır. İlimize yeni tayin olan Tarım ve Hayvancılık İl Müdürümüzün veteriner olması, sektörden gelmesi, konuya vakıf olduğu için bizim açımızdan bir şans. Umarım biran önce üreticilerin sıkıntılarını giderme yönünde irade kullanır. Aksi taktirde üreticiler perişan olmaktadır."dedi.
Kötü niyetli kişilere fırsat verilmedi
Berke sözlerine şöyle devam etti:"Gıda tarım ve Hayvancılık Bakanlığının kaba yem ithalatı ile ilgili almış olduğu karar geçen yıl yaşanan astronomik fiyat yükselişlerini önlemeye yönelik olumlu bir karardır. Böylece stokçuluk yaparak haksız kazanç sağlama düşüncesinde olan kötü niyetli kimselere fırsat verilmedi. Gelen samanlar piyasada fiyatların makul düzeyde kalmasını sağlayacaktır. Bu konuda bakanlığımıza müteşekkiriz. Aynı hassasiyetin Pazaryeri konusunda da gösterilmesini bekliyoruz."dedi.
Üreticiden raflara et fiyatlarındaki uçurum
Üreticilerin mağdur olduğunu belirten Cimşit Berke:"Sektörün ağır yükünü çeken üreticiler olarak 13-14 TL fiyata hayvanlarımıza alıcı bulamıyorken etin raflardaki fiyatı 23-40 TL aralığındadır. Bu durum sektördeki kazanç dengesizliğini gözler önüne sermektedir. Üreticiler karı bir yana bırakalım zarar etmekte iken tüketiciler fahiş fiyata et tüketmektedir.Beklentimiz raflardaki fiyatların makul seviyelere çekilmesi, tüketimin artarak herkesin kırmızı ete ulaşmasının sağlanması ve sektördeki kar dağılımındaki bu dengesizliğin bir an önce giderilmesidir."dedi.