Muhalefet partileri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dün yaptığı açıklama üzerinden hükümeti topa tutuyor. Hollanda'da hükümete en sert tepki ise Türkiye ve İslam karşıtı politikalarıyla bilinen ana muhalefetteki aşırı sağcı Özgürlük Partisi'nin (PVV) lideri Geert Wilders'den geldi.
Şu anda Hollanda'da en büyük parti olan PVV'nin lideri, Erdoğan'ın dünkü açıklamasını Twitter üzerinden paylaşıp "Eğer bu doğruysa o zaman Rutte istifa etmeli" görüşünü dile getirdi.
Öte yandan, Erdoğan'ın açıklamaları sonrası Belçika'dan istifa haberleri geldi. Bugün önce İçişleri Bakanı Jan Jambon, ardından Adalet Bakanı Koen Geens Başbakan Charles Michel'e istifasını sundu. Michel, iki bakanın talebini de reddetti.
SORU İŞARETLERİ VAR
Hollanda Televizyonu'nun politika muhabiri Ron Fresen'e göre, Brahim el Bakraoui'nin Hollanda'ya iadesi konusu hala soru işaretleri ile dolu. Türkiye ile hangi bilgilerin değişildiği, zanlı ile ilgili ne gibi uyarılar yapıldığı gibi sorularında yanıtlanmasını gerek.
Fresen, Belçika'nın kısa sürede saldırgan konusunda Hollanda'yı işaret etmesinin ve Lahey'in araştırma için zamana ihtiyaç duymasının da dikkat çekici olduğunu vurguluyor. Erdoğan'ın açıklamaları konusundaki görüşü de net:
"Eğer bu doğruysa Brüksel ile Lahey arasında siyasi gerginlik olacaktır."
ERDOĞAN'IN MESAJI: BECERİKSİZSİNİZ!
Hollanda Televizyonu'nun Türkiye muhabiri Luke Waagmeester'e göre de Erdoğan açıklamalarıyla topu Avrupa'ya geri attı.
Waagmeester, Avrupa'nın uzun süredir Türkiye'yi "cihatçılarla yeterince mücadele etmemekle" suçladığını anımsattı. Ankara'nın ise "Bunlar sizin teröristiniz. Eğer siz dikkatli olursanız biz kimseye engel olmak zorunda kalmayız" açıklamasına işaret etti.
Hollandalı gazeteciye göre Erdoğan, Avrupa'nın uyarısını kibar bir dille geri çevirerek, "Biz zanlıyı geri verdik ama siz bir şey yapmadınız. Beceriksiz olan sizsiniz, ben değil" mesajı verdi.
Hollanda Güvenlik ve Adalet Bakanlığı, Türkiye'de yakalanan cihatçıların iadesi ile ilgili bir soru önergesi üzerine, Ankara ile aralarında bu konuda özel bir anlaşma olmadığını açıklamıştı.
BELÇİKA'DAN TÜRKİYE GEÇ HABER VERDİ İDDİASI
Brüksel saldırıları sonrası İçişleri Bakanı Jan Jambon istifasını verirken, Başbakan Charles Michel istifayı kabul etmedi.
Ancak Belçikalı milletvekillerinin çoğu, Brahim el Bakraoui konusunda araştırma komisyonu kurulmasını istiyor.
Belçika'nın Flamanca yayın yapan devlet kanalı VRT ise Türkiye'nin el Bakraoui'nin iadesi konusunda Brüksel'e geç bilgi verdiğini bildirdi.
VRT, "güvenilir bir kaynağa" dayandırdığı haberinde, "Belçika, el Bakraoui'nin Hollanda'ya gelmesinden 1 hafta sonra bilgilendirildi" dedi. Brahim el Bakraoui'nin Belçika'da "terörist değil, hırsız ve gaspçı" olarak tanındığını da aktardı.
Habere göre el Bakraoui, Ocak 2010'da Brüksel'de bir döviz bürosuna soygun girişiminde bulundu. Kalaşnikof'la bir polis memurunu yaralayan el Bakraoui, mahkeme tarafından 23 Ekim 2014'te şartlı tahliye edildi.
Haziran 2015'de resmi makamlarla görüşmesine gitmeyen ve şartlı tahliye koşullarını ihlal eden el Bakraoui, Gaziantep'te Türk güvenlik güçlerince gözaltına alındı.
Türkiye tarafından "cihatçı olduğu gerekçesiyle" gözaltına alınan el Bakraoui'nin Belçika'da terörle bağlantısı saptanmadığı için bu konuda da dava açılmadı.
Sadece şartlı tahliye kurallarını iptal ettiği için hakkında soruşturma açıldı. Yeniden tutuklanması için ise mahkeme kararı gerekiyordu.
Brahim el Bakraoui, Temmuz 2015'te Hollanda'ya iade edildikten bir süre sonra ortadan kayboldu. Belçika Mahkemesi de 21 Ağustos 2015'de şartlı tahliye kararını iptal ederek, ueniden tutuklanmasına hükmetti.
Ancak el Bakraoui, 22 Mart saldırılarına kadar ortaya çıkmadı.