Üretim maliyetlerini düşürmek isteyen çiftçiler, pahalı enerji yerine alternatif enerji kaynaklarına yöneldi. Dönüşebilir enerjiyi tercih eden köylüler, arazilerinin sulanması için güneş enerjisini tercih etti. Bu yıl denenecek olan sistem başarılırsa binlerce hektar tarım alanı güneş enerjisiyle sulanacak.
Tokat’ın Erbaa ilçesinde çiftçiler, artan maliyetleri düşürmek için farklı enerji kaynakları arayışına girdi. Özellikle artan akaryakıt fiyatları ve elektrik zammı yüzünden çiftçiler, çözümü yenilenebilir enerjide bulmayı hedefliyor. Güneş enerjisini kullanarak tarım arazilerini sulamayı düşünen Değirmenli Belediyesi, Hacıpazarı köyü ve çevre köylüler, ortak bir projeyle bu yıl deneme yaparak güneş enerjisiyle sulama yapacak. Projeden verim alınırsa, köylüler 40 yıl kullanım ömrü olan güneş enerji panelleriyle sulama yapacak.
Hacıpazarı köyü Arap yerleri mevkiinde bulunan sulama kanalında yapılan ilk deneme çalışması başarıyla sonuçlandı. Yapılan proje ile 36 adet güneş panelinden elde edilen enerjiyle yıl boyunca kanallara su pompalanacak.
Proje hakkında bilgi veren Değirmenli Belediye Başkanı Nurettin Celep, “Kelkit Ovası olarak bilinen bölgemizde insanlarımızın geçim kaynağı tarıma dayalıdır. Bölgemizde de sebzecilik yaygın olarak yapılmaktadır. Bölgenin belli bir kısmı sulanabilirken, belli bir kısmında, gerek elektrik olmadığından gerek yüksek maliyetler yüzünden arazilere su verilememektedir. Bizim arazilerimizden akan suyu da tarlalarımıza motor yardımıyla pompalıyoruz, bu da artan akaryakıt fiyatları yüzünden çiftçimiz zor duruma düşmektedir ve emeğinin karşılığını alamamaktadır. Bizler de bu artan maliyetleri düşürmek için kendi gayretlerimizle böyle bir yola başvurduk. Yaptığımız araştırmalara göre, güneş enerji panelleriyle enerji elde edip kanallara su taşıyabileceği, yakıt kullanmadan arazilerimize su pompalayabileceğiz. Bu yıl denemek ve performansını görmek için bir firmayla anlaştık, 36 adet güneş paneli alarak denemelere başladık, büyük ve küçük pompalarla deneme yaptık ve gayet başarılı bir çalışma oldu. Eğer bu projeyle sonuca ulaşırsak, artık çiftçilerimizle birlikte enerji harcamadan az maliyetle tarım arazilerimizi sulayabileceğiz.” dedi.
Teknik olarakta bilgi veren Başkan Celep, 36 güneş enerji paneli ile elde edilen enerji sayesinde, günlük 578 ton su pompalayabileceklerini ifade etti. Celep, şöyle devam etti: "25 yıl kullanma garantisi olan panellerin kullanım ömrü 40 yıl. 5 yılda kendini amorti eden bu sistem sayesinde 35 yıl boyunca ücretsiz sulama yapılabilecek ve enerji üretilebilecek. Köylülerin de ilgisini uyandıran paneller verimli olursa Erbaa’nın sulama sıkıntısı enerji harcamadan uzun yıllar çözülmüş olacak.”