MHP'li muhaliflerin Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesinde açtığı davada mahkemenin Çağrı Heyeti üyeleri olarak belirlediği MHP eski Aksaray İl Başkanı Avukat Ayhan Erel, Kurucular Kurulu Üyesi Ali Sağır ve MHP Bursa Üst Kurul Delegesi Mehmet Bilgiç olağanüstü kurultay için hazırlıklara başlarken, MHP Genel Merkezi de parti avukatı Yücel Bulut aracılığıyla mahkeme kararını Yargıtaya taşımıştı.
KARAR BU HAFTA VERİLECEK
Yargıtay 18. Dairesinden yapılan açıklamada, kararın bu ay içerisinde verileceği bildirilmişti. Yargıtay eğer yerel mahkeme kararını onarsa Haziran ayında MHP'de olağanüstü kongresinin toplanması bekleniyor. Yargıtay, kararı herhangi bir sebeple bozarsa süreç farklı bir boyuta taşınacak.
ÜST KURUL DELEGESİNİN YAPTIĞI BAŞVURU
Bir MHP üst kurul delegesi Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na dilekçe vererek, MHP Tüzüğü’nün Siyasi Partiler Kanunu’na (SPK) aykırı olup olmadığının denetlenmesi için Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) taşınmasını talep ettiği iddia edildi.
BAŞSAVCILIK TÜZÜK İNCELEMESİ BAŞLATTI
MHP Genel Merkez avukatı Yücel Bulut “Yargıtay tarafından tesis edilmiş bir karar bulunmamaktadır. Haberler asılsızdır. Yalnızca bir üst kurul delegesinin başvurusu bulunmaktadır. Bu başvuru üzerine Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından inceleme başlatılmış olduğu bilgisine ulaşılmıştır” açıklaması yaptı.
"BEKLENTİMİZ YARGITAY’IN KARAR VERMESİ"
Sinan Oğan’ın avukatı Kürşat Ergün de, “Bizim beklentimiz Yargıtay’ın bir an önce karar vererek, bu gibi asparagas gerçek dışı haberlerin dosya ile ilgili farklı söylentilerin önüne geçmesidir” dedi.
MHP'DEN ANAYASA MAHKEMESİ AÇIKLAMASI
Siyaset kulislerini hareketlendiren iddia sonrasında MHP yönetiminden açıklama geldi. MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, “Kongre dosyasının Yargıtay 18. Hukuk Dairesi tarafından AYM’ye gönderildiğine dair haberlerin gerçeği yansıtmamaktadır. Yargıtay cumhuriyet başsavcılığına yapılan başvuru sonrasında inceleme başlatılmış olup devam etmekte olup hukuki süreç devam etmektedir” ifadelerini kullandı.
MHP'DE KURULTAY SÜRECİ
-Parti içi muhalefet, 543 delegeden imza toplayarak tüzük kurultayı yapılması için başvurdu. MHP Genel Merkezi ise kurultayın 2018 yılında yapılacağını ilan etti.
-Bunun üzerine muhalifler Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi'ne başvurdu. Mahkeme de MHP'yi kurultaya götürecek 3 kişilik bir çağrı heyetinin görevlendirilmesine hükmetti.
-MHP Genel Merkezi ise Tosya ve Gemerek Asliye Hukuk Mahkemeleri'nden ihtiyati tedbir kararı çıkarttı.
-Muhalifler Tosya kararına itiraz edip bu kararı kaldırttı. Gemerek kararına itiraz ise sonuçlanmadı. Bu itirazın sonucu için Yargıtay kararı beklenmeye başlandı.
-Süreç devam ederken 25. İcra Müdürlüğü "Gemerek kararı geçerli" dedi. Muhalifler ise Ankara 2. İcra Hukuk Mahkemesi'ne başvurarak 25. İcra Müdürlüğü'nün kararına itiraz etti. Mahkeme itirazı kabul etti.
-Bu kararın hemen ardından Gemerek Mahkemesi yeniden tedbir kararı aldı.
-Muhalifler 15 Mayıs'ta kurultayın yapılacağı otelin önünde gitti. Ancak Ankara Valiliği kurultayın yapılamayacağını belirterek toplanan muhaliflere izin vermedi.