Müslüm Gürses Kimdir?

Müslüm Gürses, arabesk ve Türk halk müziği sanatçısı. Müzik dünyasında ‘‘Müslüm Baba olarak tanınır. İşte Müslüm Gürses'in biyografisi...

Kim Kimdir? 27.02.2018, 03:40 27.02.2018, 03:49
Müslüm Gürses Kimdir?

Müslüm Gürses (doğum adı Müslüm Akbaş, 7 Mayıs 1953; Fıstıközü, Halfeti, Şanlıurfa - 3 Mart 2013, İstanbul), arabesk ve Türk halk müziği sanatçısı. Müzik dünyasında ‘‘Müslüm Baba’’ olarak tanınır.

  • Tam adı: Müslüm Akbaş
  • Lakabı: Baba
  • Doğum: 7 Mayıs 1953, Halfeti, Şanlıurfa, Türkiye
  • Ölüm: 3 Mart 2013, İstanbul, Türkiye
  • Babası: Mehmet Akbaş
  • Annesi: Emine Akbaş
  • Kardeşleri: Ahmet Akbaş, Zeyno Akbaş
  • Eş: Muhterem Nur (e. 1986–2013)
  • Köken: Şanlıurfa
  • Tarzlar: Türk halk müziği, Arabesk müzik, Fantezi müzik
  • Meslekler: Ses sanatçısı, bestekar, oyuncu
  • Etkin yılları: 1965-2013

Son yıllarında bazı pop ve rock tarzındaki parçaları da repertuvarına katarak Nilüfer’in "Olmadı Yar" isimli şarkısını, Teoman’ın "Paramparça", Tarkan’ın "İkimizin Yerine", Şebnem Ferah'ın '"Sigara" ve Kenan Doğulu'nun '"Tutamıyorum zamanı" adlı çalışmalarını da seslendirdi.

HAYATI

Çocukluğu
Müslüm, 7 Mayıs 1953’te Şanlıurfa’nın Halfeti ilçesi, Fıstıközü köyünde kerpiçten yapılma bir evde Emine Hanım ve Mehmet Bey’i oğlu olarak dünyaya geldiğinde babasının ona bıraktığı soyadı, Akbaş’tı; ancak o sanat hayatına başlarken Gürses soyadını kullanacaktı. Kendisinden  sonra Ahmet ve Zeyno adında iki kardeşi daha oldu. Babası evin geçimini rençperlik yaparak sağlıyordu.

Babası Mehmet Bey, bağlama çalar ve türkü söylerdi. Müzik kulağı ona babasından geçmişti. Müslüm 3 yaşına gelmişti ki, ailesi yoksulluk sebebiyle Adana’ya taşındı.

Adana’da onu şimdikinden de pek farklı bir hayat beklemiyordu aslında, ama kaderi de orada yazılacaktı. Adana’nın sıcak ikliminde bağrı yanık türküler söyleyecek ve bir gün hepimizin Müslüm Babası olacaktı.

Adana’da bir çocuk
Adana’ya geldiklerinde henüz bebek denilecek yaştaydı Müslüm. Sonra okul çağı geldi ve ilkokulu bitirdi. İşte “Eğitim hayatı” başlığı atamayışımın sebebi. Çünkü hepsi bu kadardı, sonrası yok.

Hatta onun çok zaman sonra bir röportajında söyleyeceği gibi, “İlkokulu bitirdim. Gerisi yok. Adana’da damda yatarken uzun hava okudum. Arkadaşım Halkevi’ne gidiyordu, ben de gittim. Derken Çukurova Radyosu’nda sanatçı oldum”

Onun hayatını özetleme şekli işte bu kardı. Aslında hayatı da işte bu kadardı. Yoksulluğun tanımıydı. Okula gidemedi. Terzi çıraklığı, kunduracılık derken çalıştı durdu. Bir yandan da bir çay bahçesinde şarkılar söylüyordu. Yıl, 1965’ti.

1967’de Adana Aile Çay Bahçesi’nde düzenlenen şarkı yarışması düzenliyordu. Müslüm de başvurusunu yaptı. Ancak babası bu yarışmaya katılmasını istemiyordu. Müslüm’ün ise vazgeçmeye niyeti yoktu. Bir destek göremeyeceğini anlamıştı; bitpazarından elbisesini aldı. Babası ise önüne engeller koymaya devam ediyordu. Yarışmadan önceki gece uyurken Müslüm’ün saçlarını kesti. Ama Müslüm yine de o gün yarışma için sahnedeydi ve birinci oldu; 14 yaşındaydı. Sesiyle tüm dikkatleri üzerine çekmişti. Belki de asıl dikkat çeken sesindeki acıydı. Çünkü o zamanlarda da ülke olarak besin kaynağımız, katıksız acıydı…

Müslüm bir süre bu çay bahçesinde sahneye çıktı. Bir yandan da terzilik yapmaya devam ediyordu. Bir gün bir gazinonun assolisti Sadık Altınmeşe’nin hastalanması sebebiyle arkadaşı Mehmet’in vasıtasıyla onun yerine sahneye çıktı. Gösterdiği performansla seyircisini ayrı gazinonun sahibini ayrı etkilemişti. O gün geçici diye eline aldığı mikrofonu bir daha hiç bırakmayacaktı. Bu gazinoda şarkılar söylemeye devam etti ve dönen talihini şarkılar söyleyerek izledi.

KARDEŞİNİN ÖLÜMÜ VE BABASI'NIN ANNESİ'Nİ ÖLDÜRMESİ OLAYI

Müslüm, şöhret basamaklarını tırmanıyordu artık ve bu sırada ilk önce erkek kardeşinin ölüm haberi ile yıkıldı. Kardeşi öldürülmüştü. Bu olayın ağırlığını kaldıramayan Müslüm, evden uzaklaştı. Özellikle babasıyla görüşmeyi kesmişti.

Babasıyla bağlarını tamamen koparan ikinci ölüm ise annesinin ölümüydü. Ancak onu öldüren babasıydı. Babası hapse Müslüm de İstanbul’a gitti. Bu acı bir ömür içine çöreklenecek ve üzerine ekleneceklere zemin olacaktı.

Babası hapisten çıktıktan sonra Urfa’ya yerleşti. Kendi içinde oğluna hep bir sitem oldu. Birkaç kez kameralara konuşsa da bu aralarında yeniden bir bağ kurulmadı. Müslüm Gürses, sadece babasına son görevini yaptı ve cenazesinde taziyeleri kabul etti.

MEHMET AKTAŞ'IN TV PROGRAMINA KONUŞMASI
Kanal D’deki Dobra Dobra programına katılan Müslüm Gürses’in babası Mehmet Aktaş, canlı yayında gözyaşlarını tutamadı.
Yıllar önce eşini öldürdüğü için cezaevine giren ve bu olaydan sonra oğlu ile arası açılan Mehmet Aktaş, canlı yayında "Eşinizi neden öldürdünüz" diye sorulunca "Söyleyemem" diyerek gözyaşlarına boğuldu. Aktaş, kendisi cezaevine girdiğinde Müslüm Gürses’in 13 yaşında olduğunu söyledi.

Oğlunun 14 yaşında pavyonlarda şarkı söylediğini duyan Mehmet Aktaş, o dönem bu duruma çok kızdığını ve oğluyla annesini dövdüğünü ifade etti.

Müslüm Gürses’in hala kendisinden çekindiğini anlatan Mehmet Aktaş, cezaevinden çıktıktan sonra oğlunun "Sen evlenmezsen bizim yuvamız olmaz. Ben bugün varım yarın yokum" sözleri üzerine 2. evliliğini yaptığını anlattı.

Bu arada Aktaş, o dönem Müslüm Gürses’in Güler Duman ile birlikte olduğunu da ağzından kaçırdı. 

İLK 45'LİKLER
1967 yılından itibaren TRT-Adana-Çukurova Radyosunda da her hafta Cumartesi günü canlı olarak türküler söyledi. 1968 yılından itibaren piyasaya ilk 45'likleri çıkarmaya başladı. İlk plağı 1968 tarihli "Emmioğlu/Ovada Taşa Basma" plağıdır ve Ömür Plak , Adana basımıdır. Ömür Plak ile toplam 4 adet 45'lik yaptı.

İstanbul'a gelen Gürses, Selahattin Sarıkaya'nın sahibi olduğu Sarıkaya Plak ile 2 adet 45'lik plak doldurdu: "Giyin Kusan Selvi Boylum/Hayatımı Sen Mahvettin" ile "Gitme Gel Gel/Haram Aşk".

Daha sonra 1969 yılında yine İstanbul'da Palandöken firması ile çıkış parçası olan "Sevda Yüklü Kervanlar"ı içeren "Sevda Yüklü Kervanlar/Vurma Güzel Vurma" isimli 45'lik Plağı çıktı. Bu plak tam 300.000 adet satarak rekor kırmıştır.

Gürses, bu plaktan sonra askerliğini yaptı, tekrar İstanbul'a gelerek aynı firmada plaklarını çıkarmaya devam etti. Palandöken firması ile tam 13, sonra Bestefon firması ile tam 4, daha sonra Hülya Plak ile tam 15 ve nihayet Çın Çın Plak ile tam 2 adet 45'lik plak doldurdu.

DİNLEYİCİ KİTLESİ
Müslüm Gürses`in dinleyici kitlesi birçok araştırmaya konu olmuştur. Doktora tezleri dahi yazılmıştır (Mesela 2002/ Bağlam Yayıncılık : Caner Işık / Nuran Erol , "Arabeskin Anlam Dünyası ve Müslüm Gürses Örneği ").

1999 yılında Müslüm Gürses’in o dönemde 15 yıl boyunca albümlerini çıkardığı Elenor plak firmasıyla yolları ayrıldı.

Ocak 2006'da Gönül Teknem adlı albümü Seyhan Müzik etiketiyle raflardaki yerini almıştır. Gürses’in, 2006’da yazar Murathan Mungan’la ortak projesi “Aşk Tesadüfleri Sever” Pasaj Müzik etiketiyle müzik marketlerdeki yerini aldı. Mungan’ın sözlerini yazdığı, David Bowie’den Garbage’a, Leonard Cohen’den Jane Birkin’e birçok yabancı müzisyenin bestesini yaptığı şarkıları seslendirdi. Sonra 2009 yılında yine ayni firmadan çarpıcı bir albüm "Sandık" ile Müslüm Gürses sahnelere geri döndü.

2010 yılında Kasım ayında yeniden Pasaj Müzik ile "Yalan Dünya" isimli bir albüme imza atmıştır.

TRAFİK KAZASI 
Bir süre müziğe küsmüştür.
Müslüm Baba`nın hayatındaki en talihsiz olaylardan biri Tarsus`tan Adana`ya dönerken geçirdiği trafik kazasıdır. 1978 yılında vuku bulan bu kazada Müslüm Gürses ölümden döndü. Alnı çok ciddi biçimde zedelendiğinden dolayı, kafasına beynini koruyacak plaka takıldı. Bu kazadan dolayı koku alma duyusunu neredeyse tamamiyle yitirdi. İşitme duyusu da ciddi biçimde zarar gördü. Sorulara geç veya ilgili görünmeyen cevaplar vermesi, sanıldığının aksine sürekli alkollü olduğundan değil, hastalığından dolayıdır.Ayrıca Müslüm baba bu talihsiz kazadan sonra öldü sanılarak Adana'da bir hastanenin morguna konulmuştur.Ancak Müslüm Baba bunun da üstesinden gelmeyi bilmiş ve morgdan kendi çabasıyla çıkmayı başarmıştır.

SONRAKİ SANAT YAŞAMI
Daha sonra hayata sıkı sıkı tutunan Müslüm Gürses, oyuncu Muhterem Nur`la hayatını birleştirdi.

Muhterem Nur da daha çok Muhterem Hanım olarak bilinir. Ard arda çıkardığı kasetler sayesinde şöhreti gün geçtikçe yayılan Müslüm Gürses, zamanla arabeskin babası oldu. Piyasada kaç tane kaseti olduğu tam olarak bilinememekle beraber, yasal 75 civarı korsanla birlikte 100`lerce olduğu tahmin edilmektedir. Ayrıca en çok satan albümünün de Küskünüm`ün olduğu sanılmaktadır

YASAKLI ALBÜM KONUSU 
Müslüm Gürses`in yasaklı bir şarkısının/kasetinin olduğu ve bu kasetin yayımlandıktan sonra hemen toplatıldığı veya öldükten sonra yayımlanacağına dair sıkça dile getirilen bir söylenti vardır. Bir rivayete göre Zincirlikuyu, İstanbul`da verdiği bir konser sırasında "Kapansın camiler/Açılsın meyhaneler" dizeleriyle başlayan bir şiir okumuş, daha sonra da Açılsın Meyhaneler (bu şarkı şiirden bağımsızdır ve piyasada bulunabilmektedir) şarkısına geçerek kalabalığı tahrik etmiştir. Bu konser albümünün basılıp daha sonra toplatıldığı, şu anda çok az kişinin elinde olduğu söylenir oysa ki gerçek bu değildir. Bu albüm bu şekilde basılmamıştır. Korsan kasetçiler bu konserden sonra Zincirlikuyu adında bir albüm basmıştır, fakat değişik versiyonlara sahip bu albümde sözkonusu dizeler yer almaz. O yüzden piyasada böyle bir albümün olduğu doğru değildir, fakat yukardaki sözleri konser sırasında söylemiş olabileceği tartışmalı da olsa gerçeğe yakın durur.

ÖLÜMÜ
Müslüm Gürses, 15 Kasım 2012 Perşembe günü Memorial Hastanesi'nde geçirdiği by-pass ameliyatından sonra akciğer ve kalp yetmezliği nedeniyle yoğun bakıma kaldırıldı. Kendisine solunum cihazı bağlandı. Gürses, 3 Mart 2013'te, yaklaşık dört aydır tedavi görmekte olduğu İstanbul Memorial Hastanesinde hayatını kaybetti.

4 Mart 2013 günü Teşvikiye Camii'nde kılınan cenaze namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedildi.

DİSKOGRAFİ:

YIL....ALBÜM ADI...........YAPIMCI

  • 1975 - Müslüm Gürses 1 - Çınçın Plak    
  • 1976 - Müslüm Gürses 2 - Çınçın Plak
  • 1976 - Öldürdüğün Yetmedi Mi - Uzelli    
  • 1977 - Müslüm Gürses 3 - Çınçın Plak    
  • 1978 - Müslüm Gürses 4 - Çınçın Plak
  • 1979 - Gazla Şoför - Çınçın Plak
  • 1979 - Bağrıyanık - Saner Plak    
  • 1980 - Umutsuz Hayat - Arma Müzik    
  • 1980 - Esrarlı Gözler - Emre Plak    
  • 1981 - Mutlu Ol Yeter (1) - Modern Plak    
  • 1982 - Müzik Ziyafeti - Akdeniz Plak    
  • 1982 - Tanrı İstemezse - Uzay Plak    
  • 1983 - Anlatamadım - Kale Plakçılık    
  • 1983 - Dertliler Meyhanesi - Dünya Müzik    
  • 1984 - Yaranamadım - Elenor Müzik    
  • 1985 - Güldür Yüzümü - Elenor Müzik
  • 1987 - Gitme - Elenor Müzik
  • 1986 - Sevda Yolu - Elenor Müzik
  • 1986 - Yıkıla Yıkıla - Elenor Müzik
  • 1986 - Küskünüm    Bayar Müzik    
  • 1986 - İlk Aşkım Son Sevgilim - Çınar Müzik    
  • 1986 - Hayatımı Sen Mahvettin - Dünya Müzik    
  • 1987 - Farketmez - Uzelli Kaset    
  • 1987 - Talihsizler - Elenor Müzik    
  • 1988 - Aldatılanlar - Özbir Plak    
  • 1988 - Dertler İnsanı - Elenor Müzik    
  • 1988 - Vefasız Alem - Elenor Müzik
  • 1988 - Maziden Bir Demet - Sedef Müzik    
  • 1989 - Arabeskin Devleri - Bayar Müzik    (Mine Koşan ile)
  • 1989 - Bir Fırtına Kopacak - Akdeniz Plak    
  • 1989 - Bir Kadeh Daha Ver - Sarp Müzik    
  • 1989 - Mahsun Kul - Elenor Müzik    
  • 1989 - Müslüm Gürses Konseri - (Konser albümü)
  • 1990 - Meyhaneci / Kırık Sazım - Elenor Müzik
  • 1990 - Hüzünlü Günler - Disco Plak    
  • 1990 - Arkadaş Kurbanıyım - Uğur Plak    
  • 1990 - Güle Güle Git - Bayar Müzik    
  • 1991 - Bir Bilebilsen / Zalim - Bayar Müzik
  • 1991 - Sen Nerdesin Ben Nerdeyim - Bayar Müzik
  • 1991 - Yüreğimden Vurdun Beni - Sarp Müzik    
  • 1991 - Bir de Benden Dinleyin - Elenor Müzik    
  • 1991 - Her Şey Yalan - Elenor Müzik
  • 1991 - Yaşamalısın - Elenor Müzik
  • 1992 - Müslümce 92 - Elenor Müzik
  • 1993 - Ah Gülüm - Dünya Müzik
  • 1993 - Dağlarda Kar Olsaydım - Elenor Müzik    
  • 1993 - Kralların Müzik Şöleni - Elenor Müzik
  • 1994 - Senden Vazgeçmem - Elenor Müzik
  • 1994 - İnsaf - Kahire Resitali - Uğur Plak    
  • 1995 - Benim Meselem - Elenor Müzik    
  • 1995 - Bir Avuç Gözyaşı - Elenor Müzik
  • 1996 - Topraktan Bedene (İsyanım Var) - Elenor Müzik
  • 1996 - Şiirlerim Şarkılarım (Haklısın) - Kılıç Müzik    
  • 1997 - Sultanım - İdobay    
  • 1997 - Usta - Ne Yazar - Elenor Müzik    
  • 1997 - Nerelerdesin - Elenor Müzik
  • 1998 - Müslüm Gürses Klasikleri - Elenor Müzik
  • 1999 - Arkadaşım - Elenor Müzik
  • 1999 - Garipler - Elenor Müzik
  • 1999 - Vay Canım - Ulus Müzik    
  • 2000 - Biz Babadan Böyle Gördük - Ulus Müzik
  • 2000 - Zavallım    - Elenor Müzik    
  • 2001 - Müslümce Türküler - Elenor Müzik
  • 2001 - Sadece - Elenor Müzik
  • 2001 - Yanlış Yaptım (Kaçamam Ki Kaderimden) - Özdemir Plak    
  • 2001 - Dünya Yalan - Universal    
  • 2002 - Açık Hava Konseri - 1-2 ve 3 - Universal (Konser albümü)
  • 2002 - Müslüm Baba ile Yolculuk - Universal    
  • 2002 - Paramparça - Bayar Müzik    
  • 2003 - Yanarım - Bayar Müzik
  • 2003 - İkimizin Yerine - Dirlik Müzik    
  • 2004 - Uyanma Zamanı (Kıyak Bitti) - Kadırga Müzik    
  • 2005 - Ayrılık Acı Bir Şey - Görüntü evi    
  • 2005 - Bakma - Sun Müzik    
  • 2006 - Gönül Teknem - Seyhan Müzik    
  • 2006 - Aşk Tesadüfleri Sever - Pasaj Müzik    
  • 2009 - Sandık - Pasaj Müzik
  • 2010 - Yalan Dünya - Pasaj Müzik
  • 2013 - Veda - Ervah-ı Ezelde - Kadırga Müzik    
  • 2013 - Baba Şarkılar - DMC / Eflatun Müzik    
  • 2014 - Baba Şarkılar 2 - Eflatun Müzik

FİLMOGRAFİ:
Müslüm Gürses 38 filmde oynamıştır. Bu filmler şunlardır:

  • 1979 - İsyankar
  • 1980 - Bağrı Yanık
  • 1980 - İtirazım Var
  • 1980 - Hasret
  • 1980 - Kul Sevdası
  • 1980 - Zeytin Gözlüm
  • 1981 - Mutlu Ol Yeter
  • 1983 - Anlatamadım
  • 1984 - Ağlattı Kader
  • 1984 - Bir Yıldız Doğuyor
  • 1984 - Çare Sende Allah'ım
  • 1984 - Garibanlar
  • 1984 - Sev Yeter
  • 1985 - Güldür Yüzümü
  • İkizler - 1985
  • 1985 - Kul Kuldan Beter
  • 1985 - Yaranamadım
  • 1986 - Beleşçiler
  • 1986 - Çığlık
  • 1986 - Seher Vakti
  • 1986 - Töre
  • 1986 - Yıkıla Yıkıla
  • 1986 - Kader Rüzgarı
  • 1986 - Kısmetin En Güzeli
  • 1986 - Küskünüm
  • 1987 - Oğlum
  • 1987 - Talihsizler
  • 1988 - Sevmemeli
  • 1988 - Yalnızlık Korkusu
  • 1990 - Dertler İnsanı
  • 1990 - Dünya Boştur
  • 2002 - Bir Akıllı Bir Deli
  • 2002 - Muhabbet Kuşları
  • 2002 - Ömerçip
  • 2005 - Balans ve Manevra
  • 2006- Amerikalılar Karadeniz'de 2
  • 2008 - Esrarlı Gözler
  • 2011 - Şov Bizinıs 

REKLAM FİLMLERİ:

  • 2007 - Ak Bank Reklamı
  • 2007 - Filli Boya Reklamı
  • 2007 - Coca Cola Reklamı
  • 2008 - Vestel Reklamı
  • 2010 - Kadoil Reklamı
  • 2011 - A101 Reklamı
  • 2011 - Avea Reklamı
  • 2011 - Panda Reklamı
  • 2012 - CP Reklamı
  • 2012 - Çaykur Reklamı

Yorumlar (2)
Müslümcü 7 yıl önce
Zorluk ve sıkıntılar içerisinde büyümüş (Birçoğumuz gibi) Allah rahmet eylesin.
Meltem 7 yıl önce
Allah günahlarını affetsin! Bu dünyaya bir Müslüm Gürses geldi ve gitti...
5
kısa süreli hafif yoğunluklu yağmur
Günün Anketi Tümü
En Çok Sevdiğiniz Renk Hangisi?
Namaz Vakti 28 Ocak 2025
İmsak 06:49
Güneş 08:21
Öğle 13:10
İkindi 15:29
Akşam 17:49
Yatsı 19:16
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 20 54
2. Fenerbahçe 20 48
3. Samsunspor 20 40
4. Eyüpspor 20 36
5. Göztepe 20 34
6. Beşiktaş 20 32
7. Başakşehir 20 29
8. Rizespor 20 27
9. Gaziantep FK 20 26
10. Trabzonspor 19 25
11. Alanyaspor 20 25
12. Kasımpaşa 20 25
13. Sivasspor 20 23
14. Antalyaspor 20 22
15. Konyaspor 20 21
16. Bodrum FK 20 16
17. Kayserispor 19 16
18. Hatayspor 20 10
19. A.Demirspor 20 5
Takımlar O P
1. Kocaelispor 21 44
2. Karagümrük 21 38
3. Erzurumspor 21 36
4. Bandırmaspor 21 34
5. İstanbulspor 21 33
6. Gençlerbirliği 21 33
7. Ahlatçı Çorum FK 21 32
8. Boluspor 21 31
9. Ankaragücü 21 30
10. Pendikspor 21 30
11. Keçiörengücü 21 30
12. Amed Sportif 21 30
13. Ümraniye 21 29
14. Esenler Erokspor 21 29
15. Manisa FK 21 29
16. Igdir FK 21 26
17. Sakaryaspor 21 26
18. Şanlıurfaspor 21 25
19. Adanaspor 21 16
20. Yeni Malatyaspor 21 -21
Takımlar O P
1. Liverpool 22 53
2. Arsenal 23 47
3. Nottingham Forest 23 44
4. M.City 23 41
5. Newcastle 23 41
6. Chelsea 23 40
7. Bournemouth 23 40
8. Aston Villa 23 37
9. Brighton 23 34
10. Fulham 23 33
11. Brentford 23 31
12. M. United 23 29
13. Crystal Palace 23 27
14. West Ham United 23 27
15. Tottenham 23 24
16. Everton 22 23
17. Leicester City 23 17
18. Wolves 23 16
19. Ipswich Town 23 16
20. Southampton 23 6
Takımlar O P
1. Real Madrid 21 49
2. Atletico Madrid 21 45
3. Barcelona 21 42
4. Athletic Bilbao 21 40
5. Villarreal 21 34
6. Mallorca 21 30
7. Rayo Vallecano 21 29
8. Girona 21 28
9. Real Sociedad 21 28
10. Real Betis 21 28
11. Osasuna 21 27
12. Sevilla 21 27
13. Celta Vigo 21 25
14. Getafe 21 23
15. Las Palmas 21 23
16. Leganes 21 23
17. Deportivo Alaves 21 21
18. Espanyol 21 20
19. Valencia 21 16
20. Real Valladolid 21 15