Haber, Daily Telegraph'ın Avrupa editörü Peter Foster ile muhabirlerinden Matthew Holehouse'ın imzasını taşıyor. Haberde, Kıbrıs'ın, Alman planına dayalı anlaşmayı veto etme tehdidinde bulunduğu, Fransa ve Çek Cumhuriyeti'nin Türkiye'yi "Avrupa'ya şantaj yapmakla" suçladığı, bazı Avrupalı yetkililerin de anlaşmanın yasadışı olduğunu kabul ettikleri belirtildi.
Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, Perşembe günü başlayacak AB zirvesi öncesi dün Lefkoşa ve Ankara'da temaslarda bulunmuştu. Donald Tusk, prensip anlaşmasının AB'ye üye 28 ülkenin tümü ve birliğin tüm kurumlarınca onaylanması gerektiğini hatırlatmıştı.
"MÜZAKERELERDEN HASAR ALARAK ÇIKACAK"
Daily Telegraph'a konuşan AB'den üst düzey bir diplomatik kaynak, Cuma günü birlik üyesi ülkelerin Cuma günü uzlaşmalarının beklendiğini söyledi. Ancak aynı kaynağa göre, AB müzakerelerden hasar alarak çıkacak, anlaşmanın nasıl uygulanacağının netleşmesi için de aylarca beklenmesi gerekeceği belirtildi.
"ANLAŞMA ÜZERİNDE YETERİNCE DURULMADI"
İngiliz gazetesine konuşan Brüksel merkezli Avrupa Reform Merkezi'nden göç uzmanı Camino Mortera-Martinez ise şu değerlendirmeyi yaptı:
"Bu anlaşma üzerinde yeterince durulmadı. Taraflar, anlaşmanın sonuçları üzerinde, koşullarını açıkladıktan sonra düşündüler. Oysa çok kısa süre içinde çözülmesi gereken çok fazla sorun var."
"TÜRKİYE İLE SORUNLARI GİDERMEYE ÇALIŞIYOR"
Konuyla ilgili son gelişmelere ayrıca Financial Times iç sayfalarındaki bir haberde,Times ise başyazında değindi. Financial Times gazetesindeki haberin başlığı olarak, "Tusk, Türkiye ile varılan anlaşmaya yönelik sorunları gidermeye çalışıyor" ifadesi yer aldı.
Gazete, Brüksel muhabirleri Peter Spiegel ve Alex Barker'ın imzalarını taşıyan haberde, Tusk'ın hem yasal sorunları aşmaya hem de Kıbrıs'ın öfekesini yatıştırmaya çalıştığını belirtti.
Financial Times, Tusk'ın bugün AB üyesi 28 ülkenin liderlerine yeni bir taslak anlaşma metni göndereceğine, "anlaşmanın yeniden dengelenmesi gerektiğini" söylediğine dikkat çekti.
"MERKEL ONU BİR KENARA İTTİ"
Gazete prensip anlaşmasının Almanya Başbakanı Angela Merkel'in eseri olduğunu vurguladı. Financial Times'a konuşan ve adı açıklanmayan, Türkiye ile müzakerelere katılan Avrupalı bir liderin üst düzey danışmanı şunları söyledi:
"Merkel Tusk'ı küçük düşürdü. Tusk hazırlıkları yaptı, önemli oranda ilerleme sağladı. Daha sonra Merkel onu bir kenara itti. Merkel, Tusk'ın bitirdiğini düşündüğü bir müzakereye başladı."
"KIBRIS DA BİRLİĞE ÜYE ÜLKELER KADAR ÖNEMLİDİR"
Financial Times'ın haberinde, Tusk'ın dün Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis'in yanında sarfettiği şu sözler de yer aldı:
"AB, 28 üye ülkenin oluşturduğu bir birliktir. Kıbrıs da; Almanya, Fransa, Holanda ve birliğe üye diğer ülkeler kadar önemlidir."