Bu iki sınavla ilgili ilk kritik adım atıldı. Kamuya yerleştirilen ve sınav sorularını önceden elde ettiği belirlenen 10 bin 151 kişinin listesi, Ankara Başsavcılığı tarafından memuriyetten atılmaları için Devlet Personel Başkanlığı’na bildirilecek. Soruşturmayı yürüten Ankara Cumhuriyet Savcısı Yücel Erkman, "bu daha başlangıç" dedi.
ALDIKLARI PUANLA MEMUR OLDU
ÖSYM Yürütme Kurulu, 2010 KPSS’de kopya çekildiği iddiaları üzerine, 17 Eylül 2010’da toplanarak, Eğitim Bilimleri Testi’ni iptal etti. Ancak Genel Yetenek ve Genel Kültür sınavları iptal edilmedi. İptal edilen Eğitim Bilimleri Testi’nden 100 ve üzeri soruya doğru cevap veren 3 bin 227 adaydan önemli bölümü, tekrarlanan sınava girmedi. Bu adaylar, Genel Yetenek ve Genel Kültür testlerinden aldıkları puanla memur oldu.
SORULAR SINAVDAN GÜNLER ÖNCE SIZDIRILDI
2010 KPSS'ye ilişkin soruşturmanın başlamasının ardından bir aday Genel Yetenek ve Genel Kültür sınavlarının iptali için dava açtı. Mahkeme davayı reddetti. Danıştay 12. Dairesi ise ret kararını bozdu. Yeniden yapılan yargılamada Ankara 1. İdare Mahkemesi, söz konusu 2 testi de geçen ay iptal etti. Kararda, soruların sınavdan günler öncesinde sızdırıldığının sabit olduğu belirtildi.
10 BİN 151 KİŞİ O SINAVLA MEMUR OLDU
827 bin kişinin katıldığı sınavdaki Genel Yetenek ve Genel Kültür sınavları sonuçlarına dayanarak takip eden yıllarda 150 bin kişi memur oldu. Sınavın iptalinin ardından bu kişilerin durumu da tartışılmaya başlandı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “KPSS’nin tamamının iptali söz konusu değil, hak etmeyenler ayıklanacak” sözlerinin ardından gözler, Ankara Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturmaya çevrildi. Derinleştirilen soruşturmayı, 2010 KPSS’nin Eğitim Bilimleri Testi’nde kopya çekildiğini ortaya çıkaran Ankara Cumhuriyet Savcısı Yücel Erkman yürütüyor.
Erkman’ın talimatı ile matematikçi ve ölçme değerlendirme uzmanı 7 kişilik akademisyen bilirkişi ekibi, Genel Yetenek ve Genel Kültür sınavlarına giren adayları mercek altına aldı. İlk etapta sınavda 90 ve üzeri net yapan 81 bin 706 kişi tespit edildi. Ardından bilirkişiler, 81 bin 706 kişinin cevap kâğıtlarını ve soru kitapçıklarını inceledi. İncelemede 10 bin 151 kişinin sınav sorularını önceden elde ettiği saptandı.
ŞÜPHELİ SAYISI DAHA DA ARTABİLİR
Savcılığın hâlâ değişik kamu kurumlarında çalışan 10 bin 151 kişiyi, Devlet Personel Başkanlığı’na bildireceği öğrenildi. Bu isimlerin bildiriminden sonra kamu ile ilişiklerinin KHK kapsamında kesileceği kaydedildi. Tespit edilen şüpheliler arasında TBMM ve MİT’ten isimler ile 80 kaymakam olduğu öğrenildi. Savcılık kaynakları, “Şüpheli sayısı daha da artabilir” dedi.