Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ile Milli Savunma Bakanlığı'nın üzerinde çalıştığı "esnek hava sahası" uygulamasının hayata geçmesiyle birlikte askeri alanların çevresine göre çizilen uçuş rotaları kısalacak ve yeni rotalar "kuş uçuşu" belirlenecek.
Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'deki hava sahasının 2003 yılından bu yana sivil havacılık uçak kullanımı itibariyle yaklaşık 4 kat artmasına rağmen havadaki rotaların gelişmediğini ifade ederek, "Yerde 20 bin kilometre duble yol yapıldı ama havada bu yolları yapamadık. Bu çerçevede havada yeni yollara ihtiyacımız var, yakıtı azaltmak ve zaman tasarrufu için direk yollara ihtiyacımız var. Bakım ve pilotların maliyetini azaltmak amacıyla Milli Savunma Bakanlığı ile askeri alanların üzerinden çalışma yapılmadığı gün ve saatlerde uçuş yapabilmek amacıyla sürdürdüğümüz görüşmelerde son aşamaya geldik" diye konuştu.
Milli Savunma Bakanlığı ile yürütülen görüşmeler kapsamında dünyada uygulaması olan "esnek hava sahası" kullanımının Türkiye'de hayata geçirileceğini belirten Ekşi, "Söz konusu uçakların uçuşuna yasaklı olan askeri bölgeler, esnek hava sahası uygulamasının hayata geçirilmesiyle uçakların kullanımına açılacak. Böylece askeri alanların çevresine göre çizilen uçuş rotaları kısalacak ve uçaklar kuş uçuşu yapabilecek" dedi.
Yasaklı alanların askeriyenin ihtiyacı olduğu gün ve saatlerde uçaklara kapanacağını, diğer zamanlarda ise yasaklı bölge üzerinden uçuşun gerçekleşeceğini anlatan Ekşi, şunları kaydetti:
"Şu anda bizim bir noktadan diğer noktaya uçaklarımız giderken alttaki yasaklı bölgelere bağlı olarak dolaşarak gidiyorlar. Türk hava sahasını kullanan uçaklar yasaklı olan askeri sahalar üzerinde uçuş yapamıyordu. Çünkü söz konusu alanlarda askeriye mesela top atışı yapıyor. Ama 365 gün boyunca her gün orada top atışı yapmıyorsunuz. Belli dönemlerde yapılıyor. Belki toplasan senede 1 hafta top atışı yapılıyor. Ama şu andaki yapılanma askeri alanı, 365 gün sanki top atışı yapılıyor gibi kapatıyor. Dolayısıyla uçaklar yasaklı bölgenin üzerinden değil, yanlarından geçiyor. Kuş uçuşu değil de dolaşarak bir noktadan bir noktaya gidiyor. Ama hava sahasını esnek kullandığımız zaman uçaklar kuş uçuşu yasaklı bölge üzerinden geçebiliyor."
Esenboğa Havalimanında asker ve sivilin beraber çalışacağı bir kurul oluşturulacağını kaydeden Ekşi, "Söz konusu kurulda, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü ile Genelkurmay Başkanlığına bağlı ekip olacak. Bunun üst kurulu oluşacak. SHGM ve DHMİ Genel Müdürleri, Hava Kuvvetleri Komutanı ile Milli Savunma Bakanlığından temsilcilerden oluşan 4 kişilik bir üst kurul oluşturulacak. Alt kurulda problem olduğu zaman üst kurul, problemi çözecek" dedi.
Ekşi, esnek hava sahası uygulamasıyla ilgili hazırlanan yönetmeliğin bir ay içinde Başbakanlığa yayınlanması için gönderilebileceğini kaydetti.