Dünyada burçların büyüklüğü ve yüksekliği itibariyle birinci, uzunluğu bakımından da Çin Seddi'nden sonra ikinci sırada gelen binlerce yıllık geçmişe sahip Diyarbakır surlarının onarılarak turizme kazandırılması için Büyükşehir Belediyesi ve Sur Belediyesi, '2013 Diyarbakır Surları Yılı Olsun' adı altında imza kampanyası başlattı. Kampanya ile 5 kilometre uzunluğundaki surların restorasyondan geçirilerek Dünya Kültür Mirası listesine aldırılması ve bölgeye yıllık 3 milyon turist getirilmesi hedefleniyor.
'SURLAR 100 YILDIR KORUNMUYOR'
Kampanya ile ilgili bilgi veren Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkanı Osman Baydemir, binlerce yıl Diyarbakır’ı koruyan surların son 100 yıldır korunamadığını dile getirdi. Surların ayakta kalması için yeni bir çalışma başlattıklarını ifade eden Baydemir, tüm Diyarbakırlıları surları korumaya davet etti. Baydemir, “Diyarbakır surlarını restore etmek, 'Dünya Kültür Mirası' listesinde yer almasını sağlamak hepimizin görevidir. Restorasyon için gerekli kaynağı bulabilmek amacıyla her kapıyı çalacağız. Sayın Cumhurbaşkanımız'ın Diyarbakır gezisinde kentimizin surlarını kendi himayesine almasını istedik. Bu istek hemen yerinde kabul edildi. Ankara’da Çankaya Köşkü'nde iade-i ziyaretimiz oldu. Son zamanlarda bir hareketlilik var ancak bunun daha da hızlanması, surların restorasyonuna başlanması büyük bir aciliyet gerektiriyor.”dedi.
Surların hak ettiği ilgiyi görmesi halinde Diyarbakır’a her yıl 3 milyon turistin geleceğini anlatan Baydemir, böylece bölgede yoksulluğun önüne geçileceğini kaydetti. Baydemir, “Bu proje karşılıklı tanıma farkındalık oluşturma, farklılıklara müsamaha gösterme projesidir. Dinler arası saygı projesidir. Kültürler etnikler arası bir saygı duyma projesidir.” şeklinde konuştu.
'SURLAR 33 MEDENİYETE EV SAHİPLİĞİ YAPTI'
Diyarbakır surlarının 33 ayrı medeniyete ev sahipliği yaptığını belirten Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş da, surların korunmadığını, bir tarihin yavaş yavaş yok olmaya doğru gittiğini söyledi. Surların gelecek nesillere aktarılması için kampanya başlattıklarını kaydeden Demirbaş, “İnsanlığın ortak mirası gelecek nesillere kazandırılmalı.”dedi.
SURLARIN TARİHİ
Türkiye'nin en önemli tarihi eserlerinden birisi olan Diyarbakır surlarının ilk kez MS.346 yılında İmparator II.Constantinius tarafından yaptırıldığı belirtiliyor. Günümüzde bir açık hava müzesi konumunda olan Diyarbakır sur ve kaleleri Roma döneminden sonra bölgeye egemen olan Bizans, Abbasi, Mervan, Selçuklu, Artuklu, İnallı, Nisanlı, Eyyubi, Akkoyunlu ve Osmanlı dönemlerinde de önemini korumuş ve yeni eklemeler yapılarak onarılmış Burçlar üzerinde değişik dillerde yazılmış kitabeler, güneş, yıldız, çift başlı kartal, aslan, kaplan, boğa, at ve akrep gibi kabartma motifler, zengin medeniyet birikimini gösteriyor.