Eğer sağlığınıza dikkat ediyor ve kilo vermek istiyorsanız; en çok dikkat etmeniz gereken şey metabolizmanız. Çünkü, vücudumuzun tedarik ettiği enerji ve besinle doğrudan alakası var. Metabolik fonksiyon bozukluğu ise kilo fazlalığına sebep oluyor.
BrightSide ekibinin de katkılarıyla; sizler için, metabolizmanızı hızlandıracak alışkanlıkların bir listesini hazırladık.
Şimdi sağlıklı bir şekilde kilo verme zamanı!
1. Planlı saatlerde yemek yiyin.
Vücudumuz akıllıdır ve belirli zamanlarda beslenmeye alışır; bu yüzden de o zamana kadar enerjisinin çoğunu harcar. Çünkü, yakın zamanda beslenip enerji kazanacağını düşünür. Ancak; eğer yemek saatleriniz planlı değilse, bedenimiz ne zaman enerji geleceğini bilmediği için, sahip olduğu enerjiyi kullanmak yerine depolamayı tercih eder.
Bu sorunu çözmek için, her 3-4 saatte bir yemek yiyerek bedeninizin enerjisini kullanmasını sağlayın.
2. Daha çok sıvı tüketin.
Yeterli sıvı tüketiminin, sağlıklı çalışan bir metabolizmaya büyük katkısı var. Çünkü, vücudumuz su ihtiyacı içindeyken çok daha az kalori yakıyor. Ayrıca, karaciğerimiz vücudumuzun su ihtiyacını karşılamakla meşgul olduğundan, yağ yakımıyla ilgilenemiyor. İşte bu yüzden daha çok su tüketerek bu açığı kapatmalıyız. Eğer fazla su içmeye alışık değilseniz, yeşil çay içerek vücudunuzun isteklerine kulak verin.
3. Süt ürünlerini bol tüketmeye çalışın.
Süt ürünlerinde, yağ yakmaya ve kas oluşumuna yardımcı olan oldukça yararlı besin maddeleri bulunur. Örneğin, süt ürünlerindeki kalsiyum metabolizma hızlandırmak için çok gerekli. Yağ hücrelerimiz ne kadar kalsiyum içerirse, o kadar çok yağ yakarız.
4. Fiziksel olarak aktif olun.
Yürüyüş, koşu, dans, egzersiz, yani her türlü fiziksel faaliyet metabolizmayı hızlandırmaya çok yardımcı olur. Güç artırıcı antrenmanlar en iyisi, çünkü kas oluşumuna da yardımcı oluyor.
5. Erken uyanın.
Gün ışığının, metabolizmamıza olumlu etkisi olduğunu biliyor muydunuz? Gerçekten de zeki olan bedenimiz, enerji tüketimini gün ışığını da hesaba katarak ayarlıyor. Bu yüzden, özellikle sabah güneşinden yararlanmak gerekiyor.
6. Karbonhidrat tüketimini tamamen kesmeyin.
Karbonhidrat tüketimini tamamen yasaklayan diyetlerle kendinize yüklenmeyin. Uygun bir şekilde seratonin sentezleyebilmek için, yeterli oranda karbonhidrata da ihtiyaç var. Karbonhidratı tamamen kesmek, beyin faaliyetlerinizi de olumsuz etkiler -ki bu, vücudunuza verebileceğiniz en büyük zararlardan biridir. Evet karbonhidratı keserek kilo verebilirsiniz; ama yağdan değil, sıvı kaybından.
7. Atıştırmayı bırakın.
Eğer cips, şeker, sandviç gibi atıştırmalıklara çok düşkünseniz; metabolizmanızı göz göre göre yavaşlatıyorsunuz demektir. Çünkü, yemekten aldığımız enerji bize genellikle 3-4 saat kadar yeter. Daha sonrasında, vücudumuz yağ yakarak enerji sağlar. Sıklıkla abur cubur ağırlıklı beslenmek vücudumuzun yağ yakmasını engeller; bu yüzden de kilo alırız.
8. İyotlu tuz kullanın.
Bu aralar oldukça popüler olan deniz tuzu, o geleneksel iyotlu tuzun yerini doldurmaya yetmiyor. İyot eksikliği; tiroid bezlerimizde olumsuz bir etki yaratır, bu da metabolizmamızı yavaşlatır.
9. Organik beslenin.
Organik olmayan ürünler, çok sayıda katkı maddesi içeriyor. Hayvanlar büyüme hormonlarıyla ve antibiyotiklerle yetiştiriliyor, bitkiler ise suni sentetik gübreler ve böcek ilaçlarıyla büyütülüyor. Severek yediğimiz şeylerin çoğu bu şekilde yapılıyor. Artık zekice beslenmenin zamanı geldi!
10. Demir seviyenizi yüksek tutun.
Demir eksikliği, kaslarınızın yeterli oksijeni alamamasına sebep olur; bu da sağlığınızı tehlikeye sokarak metabolizmanızı yavaşlatır. Demir eksikliğiniz varsa; et, balık ve elma tüketiminizi artırabilirsiniz.
11. Hayatınızdaki stresi azaltın.
Çoğu metabolizma problemi, vücudumuzun stresle baş edememesi yüzünden ortaya çıkıyor. Çünkü, stresliyken tiroidimiz metabolizmamızı yavaşlatır ve kilo almaya başlarız.