Özellikle gençlerin iyi bir vücuda sahip olmak için gittikleri spor salonlarında bilinçsizce kullandıkları ilaç ve protein desteklerinin kalp hastalıklarına ve kansere neden olduğu öne sürüldü.
Ege Üniversite (EÜ) Tıp Fakültesi Spor Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Çetin İşleğen, spor yaptıkları salonda vücudunu çabuk geliştirmek isteyen ya da yanındaki sporcu kadar çalıştığı halde vücudu gelişmeyen kişilerin salonda satılan protein ya da "doping" denilen anabolik steroidlerden kullandığını söyledi.
"Bu maddeler de damarların tıkayarak, kalp hastalıklarına ve kansere neden olabiliyor" diyen İşleğen, anabolik stereoidin erkeklerde testosteron hormonuyla doğal olarak salgılanan bir madde olduğunu belirterek, şöyle devam etti:
"Bu maddeleri kullanılarak dışarıdan suni yolla erkeklik hormonu alındığında vücutta testosteronla doğal hormon salgılanması duruyor. Bu durunca bir süre sonra 'libido' dediğimiz cinsel güç de azalıyor. Kadınlar bu maddeleri kullandığında ise bu erkek hormonu olduğundan kadınlarda erkeksi durumlar ortaya çıkıyor. Kadınlarda erkeksi bir surat, bıyıklar ve kadınsı duygularda gerilemeler gibi durumlarla karşılaşılıyor. Bunları eski olimpiyatlarda hep görüyorduk sahada erkek gibi duran erkek gibi tiplerde bir sürü yarışmacılarla karşılaştık."
İşleğen, sağlık açısından anabolik streoidlerin çok büyük zararları olduğunu ifade ederek, "Bu maddeleri hemen bırakırsanız zararlarından kurtulursunuz ancak ısrarcı olup kullanmaya devam ederseniz çok ciddi tehlikeleri var. Bu yüzden ölen bir sürü olimpiyat sporcusu var. Kamuoyunda pek yansımıyor ama birçok vücut geliştirme sporcusu bu yüzden öldü. Artık bu iş body yapanlar için zıvanadan çıktı" dedi.
"Gençler özellikle bu tuzağa daha fazla düşüyor" diyen İşleğen, gençlerin spora yönelmeden önce uzmanlara danışması gerektiğini ifade etti.
Protein desteği
İşleğen, vücut geliştirirken alınan protein desteğiyle ilgili, "Protein kullanımı genelde çok zararlı görülmüyor ancak internette satılan birçok protein adı altında içine steroid maddesi, testosteron hormonu katılmış maddeler satıyorlar. Siz bunları protein diye alıyorsunuz ama içinden zararlı doping maddesi çıkıyor. Protein ancak ve ancak zorunluluk durumlarında kullanılmalı, zorunluluk dışında kullanılırsa zarar elbette. Bunun için bir spor hekimine danışarak eczanede satılan proteinler kullanılmalı" diye konuştu.