Suriye'nin birçok bölgesinde çatışma ve bombardıman sürerken, yaşadıkları yerleri terk ederek güvenli gördükleri alanlarda kendi imkanlarıyla kurdukları çadırlarda yokluk içinde yaşayan Suriyeliler, her şeye rağmen hayata dört elle sarılıyor.
Gıda, giyecek gibi ihtiyaçları Türk Kızılayı ve yardım derneklerinin destekleriyle karşılanan Suriyeliler, zeytin ağaçları altındaki çadırların bulunduğu alanda oluşturulan, içerisinde bombardıman altındaki köy ve kasabalardan getirilen sıra ve masaların bulunduğu sınıflara gönderdiği çocuklarının zor şartlarda da olsa eğitimlerine devam etmelerini sağlıyor.
Türkiye sınırının hemen yakınında yer alan, çoğunluğu kadın ve çocuk 18 bin Suriyelinin yaşadığı İdlib'e bağlı Atme kasabası yakınındaki çadırlarda da çocuklar, eğitimlerini sürdürebilmenin gayretinde.
Atme kasabası yakınındaki çadır sınıflarda bombardıman altındaki bölgelerden getirilen sıra ve masaları kullanan kimi ayakkabısız kimi çorapsız birçok çocuk, yokluk nedeniyle defter yerine kendilerine dağıtılan birer sayfa kağıt ve kullandıktan sonra toplanan kalemle eğitimlerini sürdürüyor.
Çocuklar, her şeye rağmen eğitimlerine devam edebilmenin mutluluğunu yaşıyor.
Resimlerde Esed'i ve özgürlük isteklerini çiziyorlar
En az 5 kişinin yaşadığı çadırlarda kalan çocuklar, bir şeyler öğrenebilmek için erken saatte kalkarak sobasız, soğuk sınıfların yolunu tutuyor.
Yüzlerinden eksik olmayan gülücüklerle gönüllü öğretmenlerinin yanına koşan Suriyeli çocuklar, yokluk nedeniyle ''çadır okullarına'' ne bir defter götürebiliyor ne de kalem.
Okula gitmenin sevinciyle sıralardaki yerlerini alan çocuklar, öğretmenlerinin dağıttığı kullanıldıktan sonra toplanan kalemlerle, kendilerine verilen defter sayfasına anlatılanları not almaya çabalıyor.
Arapça, Kur'an-ı Kerim ve İngilizce eğitimi eğitimi alan çocuklar, bazen de resim çiziyor.
Resimlerinde daha çok kendilerine bu acıları yaşatan Esed'i ve özgürlük isteklerini konu alan çocuklar, yaptıkları bu resimleri sınıflarına asarak, yaşadıklarını küçücük dünyalarında anlatmaya çalışıyor.
''Çocukların eğitimden geri kalmaması gerekiyordu''
Çadırların bulunduğu alandaki ilköğretim sınıflarından sorumlu Besim Hac Halet, yaptığı açıklamada, ortalama 4,5 aydır çocuklara eğitim vermeye çalıştıklarını söyledi.
Sınıflarda yaklaşık 200 öğrencinin bulunduğunu ifade eden Halet, sabahtan öğleye kadar ilkokul çağındaki çocuklara, öğleden sonra da büyüklere yönelik derslerin verildiğini anlattı.
Halet, sınıflarda Suriye'nin bombalanan ve terk edilen bölgelerindeki okullarından getirilen sıraların kullanıldığını belirterek ''Buradakiler çok kötü şeyler yaşadı ve evlerini terk etmek zorunda kaldı. Buradaki çadırlarda yokluk içerisinde hayata tutunmaya gayret gösteriyoruz. Yaşanılanlara rağmen çocukların eğitimden geri kalmaması gerekiyordu. Bu nedenle terk edilmiş bölgelerdeki okulların sıralarını değerlendirerek sınıflarımızı oluşturduk ve 4,5 aydan bu yana da 14 gönüllü öğretmenimizle çocuklarımıza eğitim veriyoruz'' diye konuştu.
Çadırlar gibi sınıfların da derme çatma olması nedeniyle soğuk olduğunu ve bir sobalarının bile bulunmadığını anlatan Halet, buna rağmen çocukların eğitimlerine devam edebildiğini görmenin mutluluğunu yaşadıklarını kaydetti.