Oran, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) komuta kademesini yetiştiren ve dünyada da kendi alanında lider durumda olan harp okulları ve askeri liseleri geliştirmenin herkesin görevi olduğunu belirterek, “Bugüne kadar her zaman onur duyduğumuz subaylar yetiştiren bu okullarda son zamanlarda yaşanan bazı gelişmeler ise hepimizi kaygılandırıyor” dedi. Özellikle TSK’nın yapısının değiştirilmesi için bazı adımlar atıldığı, bu kurumların da yoğun bir baskı altında olduğu yönündeki iddiaların giderek yoğunlaştığını ifade eden Oran, “Harp okullarında ve askeri liselerde neler oluyor? Başta hükümet olmak üzere herkesi bu kurumları korumaya ve bu kurumların dengesiyle oynamamaya çağırıyorum. Kimse askeri okulları kendi ideolojisi ve talepleri doğrultusunda dizayn etmeye kalkışmamalı, bu hareketlerin sonu ülkemiz için gerçekten vahim olur” dedi.
Konuyu TBMM gündemine de taşıyan Oran, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın yazılı yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:
“Harp okullarında eğitim almakta olan askeri lise çıkışlı öğrenciler, sivil liselerden gelen öğrencilere göre neden daha fazla devre kaybediyor?
Askeri lise çıkışlı öğrencileri bir yıldırma politikası mı uygulanıyor?
Neden askeri liselerden gelen ve FYO (Fakülte Yüksekokulda okuma) hakkı kazanan öğrencilere mülakat sınavlarında “şuradaki dağın ismi nedir” gibi alakasız sorular soruluyor?
Bu mülakatları yapan komutanların kimlikleri neden saklanıyor? Mülakattan elenip de Kara Harp Okulu (KHO) intibak kampına katılan kaç öğrenci halen KHO’na devam etmektedir?
Son 10 yılda Harp Okullarından toplam 1764 öğrenci ayrılırken, sadece 2007’den sonra ayrılanların sayısı 1439. 10 yılda Harp Okullarından ayrılanların yüzde 81,5’i 2007’den sonra ayrılmış. Medyaya yansıyan haberlerde de askeri lise çıkışlı öğrencileri yıldırmak için “şok mangaları” kurulduğu, bu öğrenciler eliyle bazı komutanların askeri lise çıkışlı öğrencilere mobbing yaptığı iddia ediliyor. Bu okullarda mobbing ve insanlık dışı muamele ile öğrencilerin okuldan ayrılmaya zorlandığı doğru mu?
2010 yılında Deniz Harp Okulu’nda eğitim görmekte olan bazı Deniz Lisesi mezunu öğrencilere yönelik iftiralar atılmış, bazı internet sitelerinde de eşcinsel oldukları iddia edilmiştir. Söz konusu öğrencilere iftira atıldığı ortaya çıkmıştır, bu iddiaları ortaya atan gazeteler ve yayın kuruluşlarına karşı hangi hukuki işlem yapılmıştır?
Deniz Lisesi ve Deniz Harp Okulu için müracaatta bulunan adayların evlerine, bu okullarda okuyan öğrencilerin ‘ahlaksız’ ve ‘eşcinsel’ olduğu yönünde bir takım ifadeler içeren CD’ler gönderildiği iddia edilmektedir. Müracaatta bulunan adayların adreslerini kim almıştır, Deniz Harp Okulu ve Deniz Lisesi’ne yönelen bu saldırının sorumluları neden ortaya çıkartılmamıştır?
2006-2013 yılları arasında harp okullarından kaç askeri lise kaynaklı öğrenci ve kaç sivil lise kaynaklı öğrenci mezun olmuştur?”
Milliyet Haber