Yaz aylarında güneşin olumsuz etkilerinden korunmak sağlık açısından büyük önem taşıyor. Bu doğrultuda en sık kullanılan ürünler ise güneş koruyucuları. Güneş koruyucular en çok ciltte oluşan güneş yanığı ve bronzlaşmaya karşı korunmada kullanılıyor. Bunun yanı sıra uzun süreli güneş ışınlarına maruz kalma sonucu ciltte kırışıklıkların ve lekelerin belirmesini ve cildin esnekliğinin azalmasını da önlüyor. Cilt kanserlerinin oluşumunu, ben kanseri (melanom) sıklığını ve uçuk (herpes) aktivasyonunu azaltmada da fayda sağlıyor. Ancak etkili bir korunma için güneş koruyucuları doğru kullanmak büyük önem taşıyor.
Acıbadem Bursa Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Tuğba Çorumluoğlu, özellikle 6 aydan küçük çocuklara güneş koruyucu kullanılmaması uyarısında bulunuyor. Dr. Çorumluoğlu, güneş koruyucuların üzerinde yazan SPF yazısının UVB ışınlarına karşı korunmanın ölçüsü olduğunu söyledi. İdeal bir güneş koruyucunun zararlı ışınlara karşı koruma sağlaması gerektiğini ifade eden Çorumluoğlu, güneş koruyucularının kullanımı konusunda şu bilgileri verdi:
"Güneşle temastan 15-20 dakika önce güneşe açık olacak tüm bölgelere uygulanmalı. İlk uygulamadan 20-30 dakika sonra tekrar edilirse hem ek koruma sağlanmış oluyor hem de iyi sürülemeyen bölgeler korunma altına alınıyor. Daha sonra her 2-3 saat arayla tekrarlamalı. Terleme, yüzme ve havlu ile sert bir şekilde ovalayarak kurulanma gibi faktörler nedeniyle etkisi azaldığı için tekrar sürmek gerekiyor. Tüm vücuda 30-35 ml yani, 2-3 çorba kaşığı kadar tatbik etmeli. Ancak maalesef pratikte genellikle bu miktarın altında kalındığı gözlemleniyor."
ÇOCUKLARDA GÜNEŞ KORUYUCU KULLANIRKEN DİKKAT
Çocuklar konusunda önemli uyarılarda bulunan Çorumluoğlu, şöyle devam etti: "Altı aydan küçük çocuklarda, hem alerjik reaksiyon riski hem ciltten emilen güneş koruyucunun değişkenlik göstermesi nedeniyle yanaklar ve eller hariç güneş koruyucu kullanımı önerilmiyor. Bu yaş grubundaki çocuklar güneşe mümkün olduğunca giysileriyle çıkarılmalı ya da gölgeden yararlandırılmalı. Altı aylıktan itibaren, güneşe açık olan tüm bölgeler korunma altına alınmalı. Özellikle hayatın ilk 20 yılında güneş koruyucu düzenli kullanıldığında, ben sayısını, ben kanseri (melanom) ve diğer cilt kanseri riskini azalttığı biliniyor. Bu yüzden, çocuklara güneşten korunmayı da diş fırçalama gibi alışkanlık şeklinde kazandırmalı. Ayrıca, çocuklar için güneş koruyucu seçimi yaparken, ürünün parfümsüz, çinko oksit ve titanyum dioksit gibi fiziksel filtreli olmasına dikkat edilmeli. Çorumluoğlu, sürekli güneş koruyucu kullanmanın vücudun D vitamini almasına engel olmayacağını belirtiyor.