Özel Çorlu Şifa Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Uzm.Dr.Coşkun Nazım Tuncay, iftardan sonra içilen sigaranın vücuda büyük etkisi olduğunu ifade ederek "Oruç tutan tiryakiler, Ramazan ayında sigaranın olumsuz etkilerine daha fazla maruz kalıyor" dedi.
Tuncay, tiryakilerin iftarda yoğun olarak sigara içmelerinin, ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını konusunda uyarıda bulundu. Sigara tiryakilerinin, iftardan sahura kadar sık sık sigara içtiklerini dile getiren Tuncay, "Sigara kullananlar iftardan hemen sonra bütün gün yoksun kaldıkları nikotin ihtiyacını gidermek için hemen sigara yakarlar. Sahura kadar da sık sık sigaraları içerek gün boyu içmediklerinin acısını çıkartırlar. Bu nedenle oruç tutan tiryakiler sigaranın zararlı etkilerine Ramazan ayında daha fazla maruz kalıyor. İftarla sahur arasında art arda yakılan ve derin solukla içe çekilen sigaranın olumsuz etkisi, normal zamandakinden daha fazla olur" açıklamasında bulundu.
Orucun sigarayla açılmasının da son derece sakıncalı olduğunu kaydeden Tuncay, sigara dumanıyla birlikte katran ve diğer zararlı maddelerin aç karnına doğrudan alınması mide-bağırsak sistemi için zarar oluşturabileceğini dile getirdi.
Özellikle iftar sofralarında yenilen ağır, yağlı yemekler ile içilen sigaranın, yaşlılar ve kalp ve yüksek tansiyon hastası kişiler için büyük tehlike arz ettiğini söyleyen Tuncay, "İçilen bir tek sigara bile damarları daraltarak, kalp ve beyin kan akımlarını azaltmakta, kolesterolü yükseltmekte ve pıhtı oluşumunu kolaylaştırmaktadır. Kalp krizleri, felçler, beyin kanamaları, ritm bozuklukları gibi öldürücü ve sakatlayıcı birçok hastalığa davetiye çıkarılmaktadır" dedi.
Ramazan ayının sigara içenlerin sigarayı bırakmaları için en ideal dönem olduğunu da sözlerine ekleyen Tuncay, sigaranın içene ve çevresindeki insanlara zararı olduğunu bir kez daha hatırlattı