9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla açıklama yapan Beykoz Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Gülten Kaptan Ateşoğlu, toplumun tüm kesimlerini sigaraya savaş açmaya davet etti. ‘Sigarayı bırakın ve bıraktırın’ diyen Prof. Dr. Ateşoğlu, Türkiye’deki çok sayıdaki sigarayı bırakma merkezinin, tiryakilere bir telefon kadar yakın olduğunu vurguladı.
Yaygın görülen zararlı alışkanlıkların içinde en başı sigara çekiyor. Sağlığa zararlı olmasına rağmen birçok kişi bunu bile bile sigara kullanıyor. Yaklaşık dört bin tane yabancı madde ihtiva eden sigara, ömrü yaklaşık 20 yıl kısaltıyor. Sigara; kalp-damar hastalıkları, akciğer hastalıkları, akciğer kanseri başta olmak üzere birçok hastalıkta da başrol oynuyor. Sigara ile savaş da tüm dünyada son hızla sürüyor. Her yıl 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü olarak kutlanıyor.
SİGARAYI BIRAKMAK İSTEYENLER İÇİN ALO 171
Beykoz Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Gülten Kaptan Ateşoğlu, Sağlık Bakanlığı tarafından ülke genelinde sigarayı bırakmaya yönelik bilincin geliştirilmesi ve bu konuda duyarlılığın artması amacıyla sigara bıraktırma poliklinikleri açıldığını belirterek, “Türkiye’de artık çok sayıda sigarayı bırakma merkezi var. Bireyler, Sigara Bırakma Hattı 171’den randevu alarak bu merkezlere gittiğinde uzman hekimlerden destek alabiliyor” dedi. Toplumun tüm kesimlerini sigaraya savaş açmaya davet eden Prof. Dr. Ateşoğlu, “Sigarayı bırakın ve bıraktırın. Hem ömrünüz uzasın hem de her ay sigara için ayırdığınız parayı evinize ya da çocuğunuza harcayarak, aile ekonominize katkıda bulunmanın mutluluğunu yaşayın” diye konuştu.
ÖNLEM ALINMAZSA YILDA 10 MİLYON KİŞİ SİGARADAN ÖLECEK
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, dünyada 1.1 milyar, Türkiye'de ise 17 milyon sigara içicisi olduğu söyleyen Prof. Dr. Ateşoğlu, şöyle devam etti: “Dünyada her yıl sigaraya bağlı ölenlerin sayısı 4.5 milyonu bulurken, bu konuda önlem alınmazsa 2025 yılında bu sayının 10 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor. Türkiye’de sigaraya bağlı ölüm oranı ise yılda 70-100 bin arasında olduğu belirtiliyor. Türkiye, kişi başına düşen sigara tüketimi yönünden Avrupa'da Yunanistan'dan sonra 2’nci, dünyada ise 10’uncu sırada yer almakta. Sigaradan ne kadar uzak durursak o kadar mutlu olacağız.”