İSTANBUL
ABD'nin San Diego kentinde yapılan Amerikan Üreme Sağlığı Derneği (ASRM) Kongresi'nde sunulan klinik denemenin sonuçlarının, yeni bir kromozom tarama yönteminin tüp bebek uygulamasıyla ileri yaşta anne olmak isteyen kadınların hamile kalma olasılığını artırdığını gösterdiği bildirildi.
ART Tıp Merkezi ve Amerikan Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Operatör Dr. Senai Aksoy, yaptığı yazılı açıklamada, ileri yaştaki kadınlarda tüp bebek başarısını artıran yönteme ilişkin bilgi verdi.
Bu yeni teknikte, tüp bebek tedavisi ile elde edilen embriyoların öncelikle Genişletilmiş Kromozom Taraması (CCS) yöntemiyle önemli kromozom anomalilerin saptanması için test edildiğini belirten Aksoy, bunun için embriyolardan yaklaşık 100 hücreden oluştukları blastokist evresinde numuneler alındığını anlattı.
CCS'nin, embriyoların her birinde anne ve babadan 23'er olmak üzere toplam 46 normal kromozom olup olmadığını test ettiğini aktaran Aksoy, genetik olarak normal olan embriyoların anne rahmine transfer edilmeden önce, sonradan çözülmek üzere 1-2 ay boyunca dondurulmuş olarak saklandığını ifade etti.
Bu saklama döneminin, kadının tüp bebek tedavisi nedeniyle bozulan hormonal dengesinin normale dönmesine zaman tanıdığını belirten Aksoy, şunları kaydetti:
''60 hasta üzerinde yapılan randomize kontrollü bir denemede, bu yeni teknik ile embriyo kalitesinin sadece mikroskop altındaki görüntülerine bakılarak belirlendiği standart embriyo tarama yöntemi karşılaştırıldı. Araştırmacıların ifadesine göre CCS tekniği, yaşları 38-42 arasında değişen bir grup hastanın hamilelik başarı oranlarını yüzde 33'ten yüzde 61'e çıkardı. Ayrıca araştırmacılar, CCS ile taranan embriyoların transfer edildiği kadınların hiçbirinin ilk 3 ayda düşük yapmadığını, standart tarama ile test edilen embriyoların transfer edildiği 30 kadının ise 6'sının ilk 3 ayda düşük yaptığını belirtti.''
Bu çalışmaya göre, 38-42 yaşları arasındaki bir kadının embriyosu normal kromozom sayısına sahipse, hamilelik başarı oranının kadının yaşına bağlı olmadığını bildiren Aksoy, şu bilgiyi verdi:
''Yani 32 yaşında bir kadının hamilelik başarı oranı ile aynı orana sahip (yüzde 60). Kadının yaşı ilerledikçe, anormal sayıda kromozoma sahip bir embriyo üretme (anöploidi adı verilen bir durum) olasılığı artmaktadır. 40 yaşına geldiğinde bir kadının embriyolarının yüzde 75'i anöploiddir ve bu durum düşük yapma olasılığını artırdığı gibi doğacak çocuklarda Down Sendromu gibi kromozom anomalilerinin ortaya çıkma riskini de artırmaktadır.''