Bu kilo almanın en büyük nedenlerinden birisi yemekleri yiyip yatmaktır. Ramazanda kilo almamak için ise yapmanız gereken bazı şeyler vardır.
Ramazan ayında çok uzun saatler aç kalmanın ardından yemekler bir anda ve çok yenilmektedir. Bu da ramazan ayı içerisinde kilo almanıza neden olur. Bu ayda sahur en önemli olan öğündür. Bu öğünde çok daha iyi beslenmek gereklidir. Yatmadan önce yemek yemek ve sahurda sadece su içmek doğru bir davranış değildir.
Çünkü bu tarz bir beslenme normalde yaz aylarında 15 saate yakın olan açlık süresini 18 – 20 saat yapmaktadır. Ramazanda kilo almak istemeyenlerin dışında bir de ramazanda kilo almak için ne yapmalı diye sorun kişiler de vardır.
Ramazanda kilo almak özellikle zayıf olup da kilo almak isteyenler için iyi bir şey olabilir. Lakin ramazanda kilo almak özellikle kilo problemi olan kişiler için ciddi bir sorundur. Ramazanda kilo almamak için öncelikle beslenmenize dikkat etmelisiniz. İftarda başlangıcı 2 bardak su ile ve 2 hurma ile yapmalısınız.
Bir süre bekledikten sonra mutlaka ılık bir çorba içmeniz gerekir. Çorba sizi hem tüm gün boyunca acıkmanızdan dolayı daha yavaş yemek yemenizi ve çok daha az yemenizi sağlar. Ayrıca çorba gün içinde kaybettiğiniz sıvıyı da geri almanıza yardımcı olur.
Tatlı Haftada 2 Kere
İftarda içtiğiniz ılık çorbanın ardından 5dakika kadar beklemeniz gerekmektedir. Bu süre sonunda hafif yiyeceklerden az miktarda yiyebilirsiniz. Doyduğunuz halde yemeye devam etmeniz de oldukça sakıncalıdır. İftardan sahura kadar belli bir miktar su tüketiminizin olması gerekiyor. Bu su genellikle 2 litre kadardır.
Bu suyu bir kerede değil iftar ile sahur arasında geçen süre içine yayarak içmeniz gerekmektedir. Ramazanda kilo almak bu şekilde çok daha zor olacaktır. Ayrıca iftarda şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılardan tercih etmeniz çok daha yararlı olacaktır. Yalnız tatlıyı haftada 1 ya da 2 kez tüketmeniz gerektiğini de unutmayın.
Çiğ sebzeleri sahurda bol miktarda tüketmek de çok yararlıdır. Çiğ sebzeler içerisinde lif barındırır ve bu lif sizi tok tutar. İftarda özellikle yağlı ve işlenmiş besinlerden uzak durmalısınız. Unutmamalısınız ki ev yemeği her zaman en doğru besinlerdendir. Yemeğinizin yanında 2 dilim esmer ekmek de tüketebilirsiniz.
Ayrıca bu 2 dilim ekmeğin yerine bir pidenin 8 de 1′ ini de yiyebilirsiniz. Son olarak iftarda yemeğinizin yanında mutlaka 1 kase yoğurt ya da 1 kase cacık bulundurabilirsiniz. Ayrıca bir bardak ayran da yoğurt ve cacık yerine tüketebileceğiniz besinler arasındadır.
Sahurda Kahvaltı
Sahurda en güzel yemek kahvaltıdır. Hem hafiftir hem de doyurucudur. Sahur sırasında tok tutma özellikleri bulunan yumurta, ceviz, ekmek ve peynir ile kahvaltı edebilirsiniz. Bol yeşillik ve sütü de sahurunuza eklemenizde yarar olacaktır. Sahurda ne yenir sorusunun en doğru cevabı kahvaltıdır.
Ayrıca iftardaki gibi çiğ sebzeleri sahurda da tüketebilirsiniz. Sebzeler lif bakımından zengindir ve sizi tok tutma özellikleri bulunmaktadır. Ayrıca sahurda çay ve kahve gibi içecekler tüketmemelisiniz. Bu tarz içecekler sizi çok daha fazla susatacak ve orucunuzun çok daha zor geçmesine neden olacaktır.