Gaziantep Organize Sanayi Bölge Başkanı Cahit Nakıboğlu, devletin iyi niyetle yaptığı sosyal yardımların tembelliğe ittiği insanlar tarafından suistimal edildiğini ve fabrikaların işçi bulamadığını söyledi.İşsizliğin aksine Türkiye'de işçi sıkıntısının had safhada olduğunu savunan Nakıboğlu, "Sadece şu anda 130 bin insanın çalıştığı Gaziantep'te, 2016 yılı sonuna kadar yeni yatırımların devreye girmesiyle 70 bin yeni işçiye ihtiyaç var. Ancak işçi bulamıyoruz. Türkiye'de işletmelerin yaşadığı eleman sıkıntısını gidermek için 18-45 yaş arası eli ayağı sağlam insanlara sosyal yardım yapılmamasını istiyoruz" dedi.
Aynı zamanda Organize Sanayi Bölge Üst Kurulu Başkanı da olan Cahit Nakıboğlu, 5'inci OSB'nin kurulumunun başlandığı Gaziantep'te 130 bin işçinin çalıştığını söyledi. Sanayicinin kalifiye elemanın yanı sıra düz işçi aradığını ancak bulamadığını savunan Nakıboğlu, bunun temel sebebinin ise sosyal yardımlar nedeniyle insanların suistimal ederek çalışmamayı tercih etmesinden kaynaklandığını ifade etti.
Cahit Nakıboğlu, geçmişte sigortalı olarak çalışmak için çabalayan insanların artık devletin iyi niyetle yaptığı sağlık ve diğer sosyal yardımları suistimal edildiğini belirterek, "Eskiden insanlar işletmelere gider ve 'beni sigortalı et, karın tokluğuna çalışırım' derdi. Şimdi devletin iyi niyetle yaptığı sosyal yardımlar ile insanlar çalışmıyor. İş başvurusunda bulunanlar ise şimdi; 'sigortalı' olmam diyor. Niye; çünkü sigortalı olunca sağlık ve diğer sosyal yardımlardan yararlanamayacak. Biz de Organize Sanayi Bölgesi olarak hiçbir işletmede sigortasız adam çalıştırmıyoruz" dedi.
SOSYAL YARDIMLAR TEMBELLEŞTİRDİ
Türkiye'de işsizlik olduğunun söylendiğini dile getiren Nakıboğlu, bunun yanlış olduğunu birçok kentte sanayicinin çalıştıracak işçi bulamadığını söyledi. Devletin gelir düzeyi düşük ailelere eğitim, gıda, sağlık ve diğer yardımlarının suistimal edildiğini ve insanları tembelleştirdiğini kaydeden Nakıboğlu şöyle konuştu:
"İşsizlik konusunda bazı gerçekleri bilmemiz lazım. Devletin iyi niyetli yaptığı şeylerin nerelere vardığını görüp önlem almamız lazım. İyi niyetli yardımlar maalesef suistimal ediliyor ve insanlarımızı tembelliğe alıştırıyor. Milletimiz biraz tembel ve bu durum daha da tembelleştiriyor.
Çünkü insanlarımız bu durumu suistimal ederek çalışmak yerine hazıra konuyor. Bu durum Türkiye gerçeği. Ben aynı zamanda Türkiye'deki OSB'lerin üst kurulunun da başkanıyım. Yalnız Gaziantep'in değil, toplantılar yaptığımızda Niğde'de de Kayseri'de de aynı sıkıntının olduğunu gördük. Bu şehirlerde koca koca afiş asmışlar; 'işçi alınacak' diye. Tembel kesim; 'oturduğum yerden para kazanayım, devlete kapak atayım, Sabah gelip akşam gideyim' mantığı var. Bu tezat durumun maalesef gerçek iş arayanlara da zararı oluyor."
18-45 YAŞ ARASINA SOSYAL YARDIM KESİLSİN
Sosyal yardımların insanları çalışmak yerine yardımlarla yaşamını sürdürme tercihine yönelttiğini belirten Cahit Nakıboğlu, "Bugün bizler işçi bulamıyoruz. Eleman sıkıntısı had safhada ve bu durum tüm Türkiye'nin sıkıntısı. Sosyal yardımlarla çok sosyal olduk. Benim önerim 18-45 yaş arası eli kolu sağlam insanlara sosyal yardım yapmayalım. Bu insanlarımız çalışmaya yönelsin. Bu insanlarımız limon satsa yine parasını kazanır. Devlet iyi niyetle bu insanlarımızı düşünüyor ama bu iyi niyeti suistimal etmekte üstümüze yok" diye konuştu.
KİMSE İŞ BEĞENMİYOR
Nakıboğlu, öte yandan gerek düz işçi, gerekse de eğitimli kalifiye elemanların ise iş beğenmediğini vurgulayarak, "Beyaz yakalı olarak tabir ettiğimiz eğitimli insanlar, gerekse de düz işçilerle ilgili de sıkıntımız var. İş başvurusunda bulunan herkes sadece masa başı iş istiyor. Sabah 9'da gelip, akşam 17'de mesaisinin sona ermesini istiyor. Vardiyalı çalışmayı, ya da işletmede çalışmayı kabul etmiyor. Herkes masa başında oturarak para kazanmayı istiyor. Bu insanlarımız fabrikada çalışmak yerine devlete kapak atmanın peşinde" dedi.
2016 SONUNA KADAR 70 BİN İŞÇİYE İHTİYAÇ VAR
Cahit Nakıboğlu, 130 bin işçinin çalıştığı Gaziantep'te önümüzdeki yıl sonuna kadar 70 bin yeni işçiye daha ihtiyaç olduğunu belirterek, "Şu anda Gaziantep'teki OSB'lerde 130 bin işçi çalışıyor. 5'inci Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyete geçen ve geçecek olan fabrikaların alacağı işçilerle tahminimize göre yıl sonunda işçi sayısı 150 bin civarında olacak. Ancak yapımı süren 5'inci OSB'de yeni yapılan fabrika inşaatların tamamlanmasının ardından 2016 sonunda işçi sayısını 200 bin olarak tahmin ediyoruz. Yani önümüzdeki yıl sonuna kadar Gaziantep'te 70 bin işçiye daha ihtiyaç var" diye konuştu.
YATIRIMCIYA ARSA BULUNAMIYOR
Gaziantep'te 24 milyon metre kare alan üzerine kurulu 4 Organize Sanayi Bölgesi bulunduğunu, 19 milyon metre kare alana 5'inci OSB'nin kurulduğunu ifade eden Nakıboğlu, "5'inci Organize Sanayi Bölgesi'ne çok yoğun talep geldi. Durum böyle olunca bizler de noter huzurunda kura çekimi yaptık. Altyapı çalışması devam eden 5'inci bölgemizde 40 fabrika faaliyete geçti. Diğer firmalarımızın yatırımları da hızla devam ediyor. Buna karşın halen bizden yatırım yapmak için arsa talebinde bulunanlar var ama maalesef tahsis edecek yer yok. Talep çok ama arsa yok.
Sanayicimizin arsa talebini yakın zamanda Kilis Polateli bölgesine yapılacak OSB'de arsa tahsisi yaparak karşılayacağız. Çünkü şu anda hali hazırdaki bölgemizde yatırımcıya verebileceğimiz yer kalmadı" şeklinde konuştu.